Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολες για κακη αξιολογηση σε εργαζομενους στη wind

- ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ “WARNING LETTERS” ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ




- ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ



- NA ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ







Mέσα στον Αύγουστο και ενώ πολλοί βρισκόμασταν σε καλοκαιρινή άδεια, κάποιοι προϊστάμενοι θεώρησαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κινηθούν ενάντια σε συναδέλφους, δημιουργώντας για ακόμα μια φορά κλίμα εκβιασμού και απειλών για νέες απολύσεις.







Συγκεκριμένα, τα λεγόμενα “Warning Letters” στάλθηκαν από προϊστάμενους σε συναδέλφους της Εξυπηρέτησης Πελατών (ενδεχομένως άλλων τμημάτων). Σ’ αυτά οι προϊστάμενοι “προειδοποιούν” τους συναδέλφους ότι τάχα δεν πάνε καλά στη δουλειά τους, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και κρατάνε πίσω την ομάδα τους, δεν είναι συνεργάσιμοι και άλλα παρόμοια.







Βρίσκουν το θράσος να τα λένε αυτά σε συναδέλφους οι οποίοι κρατάνε κυριολεκτικά όρθια τη λειτουργία τμημάτων όπου:



- το προσωπικό έχει μειωθεί ριζικά,



- οι μετακινήσεις από το ένα πόστο στο άλλο -για να μπαλώσουν τα κενά- είναι διαρκείς,



- παραβιάζονται ακόμα και τα προγραμματισμένα διαλείμματα,



- ο όγκος εργασίας μεγαλώνει διαρκώς, λόγω των νέων υπηρεσιών.







Την έχουμε ξανακούσει αυτή την καραμέλα: “χαμηλή απόδοση”, “μη συνεργάσιμος” κλπ. Είναι το ίδιο με τη στημένη διαδικασία των “αξιολογήσεων”. Κάθε φορά θα βρουν να μας πουν και κάτι -δήθεν “αντικειμενικά”- για δικαιολογήσουν κάπως τη χαμηλή ή μηδενική αύξηση, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μη ανανέωση των συμβάσεων, την απόλυση.







Οι “προειδοποιήσεις” -και οι άσχημες “αξιολογήσεις” γενικότερα- έχουν αποδεδειγμένα χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να προετοιμάσουν απολύσεις. Τρανταχτό παράδειγμα η απόλυση πέρυσι της συναδέλφου Φ. Αθανασιάδου, που πήρε “προειδοποίηση” αμέσως μόλις επέστρεψε στη δουλειά από την άδεια μητρότητάς της! Τέτοιες “προειδοποιήσεις” είχαν επίσης σταλεί σε συναδέλφους στο κύμα των απολύσεων του περασμένου φθινοπώρου. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η διοίκηση της Vodafone έχει προσωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις, δηλώνοντας μάλιστα στους συναδέλφους ότι το περιθώριο “συμμόρφωσής” τους λήγει σύντομα και μετά θα προχωρήσει στην απόλυσή τους.







Συνάδελφοι,



Χρειάζεται από όλους μας ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, για να υπερασπίσουμε κάθε θέση εργασίας. Ιδιαίτερα εν μέσω της “αναδιάρθρωσης” της εταιρίας, που δυστυχώς κρύβει πολλούς κινδύνους για νέα απώλεια των θέσεων εργασίας.



Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι καθένας μας μόνος του έχει κάτι να περιμένει, είτε επειδή θα φανεί τυχερός είτε από την εύνοια κάποιου προϊστάμενου. Τέτοιες ατομικές λογικές οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο.







Καλούμε όλους τους συναδέλφους που παίρνουν “warning letter” να απαντούν έγγραφα σ’ αυτό, αποκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση και τις σκοπιμότητες των “προειδοποίησεων” των προϊσταμένων. Καλούμε όλους να κινητοποιηθούμε άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά σε κάθε περίπτωση απόλυσης.







Τέλος, το Σωματείο μας απευθύνει προς τους κ.κ. προϊσταμένους όλων των τμημάτων, τo δικό του “warning letter”.



Ορισμένοι έχουν κατά καιρούς προχωρήσει σε αυταρχικές συμπεριφορές, προσβολές και εκβιασμούς ενάντια στους συναδέλφους. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θέλησαν να προωθήσουν την καριέρα τους πιέζοντας συναδέλφους να μην απεργήσουν, παίζοντας οι ίδιοι το ρόλο του απεργοσπάστη, μιλώντας ανοιχτά και κρυφά ενάντια στο Σωματείο.



Τώρα τελευταία, παράλληλα με τα “warning letters”, ίσως κάποιοι νομίζουν ότι πάλι μπορούν να αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους ως υποτακτικούς, να εκφράζονται χωρίς να σέβονται τίποτα, να διοικούν τις ομάδες και τα τμήματά τους ως χαλίφηδες.



Αυτά τα περιστατικά έχουν καταγγελθεί στη διοίκηση της εταιρίας, η οποία όμως όχι μόνο αδιαφορεί αλλά σκόπιμα συγκαλύπτει αυτή την κατάσταση.



Γι’ αυτό δεν έχουμε άλλο περιθώριο από την άμεση καταγγελία και κινητοποίηση ενάντια σε κάθε τέτοιο κρούσμα. Ας αναλογιστούν αυτή την κατάσταση και ας αναλάβουν έγκαιρα τις ευθύνες τους.






http://www.pasetim.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου