Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη (Σ.Σ:χθες), 22 Σεπτέμβρη 2010, στις 12:45 τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας δεν πραγματοποιήθηκε. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της επιτροπής αλληλεγγύης αλλά και σύσσωμη οι υπό απόλυση εργαζομένων των Ελληνικών Γραμμάτων βρίσκονταν έξω από το Υπουργείο στην ώρα τους.


Αντίθετα, η πλευρά της εργοδοσίας με προσχηματικές δικαιολογίες περί μη έγκαιρης ειδοποίησης προτίμησε να μην εμφανιστεί και να ζητήσει αναβολή.

Με τη στάση του αυτή, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη επιδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο την αδιαφορία του για τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας τους. Συνεχίζει την τακτική της αδιαλλαξίας αρνούμενος να παραστεί ακόμα και σε προγραμματισμένη συνάντηση με θεσμικούς φορείς όπως το Υπουργείο Εργασίας.Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να τους κάνουν τη χάρη και να σταματήσουν τον αγώνα.Με πρωτοβουλία μας ορίστηκε νέα συνάντηση γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση διασφάλισης των θέσεων εργασίας μας.Την επόμενη Τετάρτη, 29 Σεπτέμβρη, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου θα απεργήσουν και θα βρεθούν έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 11:30 για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του ΔΟΛ.Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα»


και η προκυρηξη :

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» και η απόλυση 94 συναδέλφων. Ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους που χρόνια λειτουργούσε με τη στήριξη του επιχειρηματικού ομίλου Λαμπράκη, πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ, Ψυχάρης αγοράζει ποσοστό της τράπεζας FMPG. Εκατό εργαζόμενοι απολύονται και η πίτα ξαναμοιράζεται.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα κομμάτι μόνο του σκηνικού που πάει να στηθεί στον κλάδο του βιβλίου αλλά και ευρύτερα. Η κυβερνητική πολιτική με πρόσχημα - καθοδήγηση το Δ.Ν.Τ. και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάει τα πιο αντεργατικά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, ελαστική εργασία κ. ά), εξαπολύοντας μια κατά μέτωπο επίθεση στον κόσμο της δουλειάς. Την ίδια ώρα δίνει προκλητικά πακέτα δισεκατομμυρίων σε τράπεζες και φοροαπαλλαγές (ήτοι περαίωση) σε μεγαλο-οφειλέτες (εργοδότες) κλπ.Οι εργοδότες που εδώ και μήνες χρησιμοποιούν την «κρίση» ως μέσο εκφοβισμού, τώρα αξιοποιούν τα νέα μέτρα και προχωρούν ολοταχώς σε αντεργατικές μεθοδεύσεις, με ομαδικές απολύσεις, μειώσεις ωραρίων με ταυτόχρονη μείωση μισθών, συστηματική παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων.Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα και στο χώρο του βιβλίου, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα με αυτό τον τρόπο (απολύσεις, μείωση μισθού).Οι εργοδότες και οι οργανώσεις τους (ΠΟΕΒ, ΣΕΚΒ) παίζουν το κρυφτούλι στο θέμα της υπογραφής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2010. Χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα και κωλυσιεργίες για να αποφύγουν μια διμερή συνάντηση, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση σύμβαση. Με τα χίλια ζόρια κάθισαν στο τραπέζι τον Ιούλη, δια του νομικού τους συμβούλου, χωρίς φυσικά να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για τα αιτήματά μας. Από τότε τους ψάχνουμε και δεν τους «βρίσκουμε». Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή τους να υπονομεύσουν τη μεγάλη κατάκτηση του κλάδου, τη συλλογική μας σύμβαση. Ας ξέρουν καλά, πως δε θα τους το επιτρέψουμε.Δε δημιουργήσαμε εμείς την κρίση τους, δε θα πληρώσουμε τις ζημιές τους! Το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια δε διαπραγματεύεται, παρά κατακτιέται με αγώνες σε κάθε χώρο εργασίας. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που πάνε να κάνουν πράξη έναν εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να βγουν και πάλι κερδισμένοι, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση και να βάλουμε ως ανάχωμα την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα, τους αγώνες μας.Γιʼ αυτό- στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα»- απαιτούμε την άμεση υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας- ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την Τετάρτη 29/9ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 10.30 π.μ. στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Σόλωνος & Ασκληπιού)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
http://www.bookworker.gr/
'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου