Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ισπανοί ανθρακωρύχοι σε κινητοποιήσεις


Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενόψει και των απεργιών που έχουν κηρύξει για τις 22, 23, 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Στις 29/9 έχει κηρυχτεί εθνική απεργία στην Ισπανία ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Σαπατέρο. Επίσης σαν διαμαρτυρία 65 ανθρακωρύχοι κλείστηκαν σε ορυχείο, σε βάθος 500 μέτρων στη βόρεια Ισπανία, σε πολύ άσχημες συνθήκες, με 80% υγρασία, με πολλούς από αυτούς να πάσχουν από ασθένειες και να παίρνουν φάρμακα. Η κατάσταση που οι οικογένειές τους βιώνουν τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας καθώς δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούλιο. Στην περιοχή της León άλλη ομάδα ανθρακωρύχων ξεκίνησε απεργία πείνας. Κλεισίματα δρόμων και διαδηλώσεις γίνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα.








Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούλιο ανέρχονται σε 2.600 και ανήκουν σε δύο εταιρείες που από τον Ιούλιο του 2009 έχουν εισπράξει 367 εκατ. ευρώ από το κράτος και τώρα δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.







Επίσης οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται για την ανασφάλεια που επικρατεί στον κλάδο μετά και την απόφαση των Βρυξελών να κλείσουν μέχρι το 2014 τα ανθρακωρυχεία που απαιτούν για τη λειτουργία τους επιδοτήσεις. Στον κλάδο σήμερα απασχολούνται 8.000 εργαζόμενοι έναντι 50.000 πριν από 25 χρόνια. Επιδοτούμενα από το κράτος ανθρακωρυχεία υπάρχουν κυρίως στην Γερμανία, Ισπανία και Ρουμανία.

ΠΗΓΗ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1208516

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου