Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ’

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) πλήρως εναρμονισμένος στο πνεύμα της εποχής, έτσι όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αποφάσισε να κλείσει τον εκδοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα. Έναν εκδοτικό οίκο με 54 χρόνια ιστορία στον χώρο του βιβλίου μα το κυριότερο με 94 εργαζόμενους που πετιούνται στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εργασιακή περιπλάνηση.




Όταν αναφερόμαστε στον ΔΟΛ θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στα ΜΜΕ της χώρας. Για έναν από τους ισχυρότερους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Για έναν από τους πιο ευνοημένους επιχειρηματικούς οργανισμούς τον καιρό της μεγάλης κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου 1985-2005. Ο ΔΟΛ πρωταγωνίστησε στη καταλήστευση του εργατικού εισοδήματος, από τη μεγάλη φούσκα του χρηματιστηρίου έως και το μεγάλο «φαγοπότι» της Ολυμπιάδας.



Δεν μας πείθουν ούτε τα κροκοδείλια δάκρυα για τη παγκόσμια οικονομική κρίση, ούτε η απαράδεκτη ανακοίνωση της εργοδοσίας που δεν κάνει λόγο ούτε καν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρουν και πολύ εύστοχα στην ανακοίνωση τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα: «…Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…»



Εμείς σαν Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση και Αυτοοργάνωση δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τις προθέσεις επιχειρηματιών και κράτους απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Μοχλός πίεσης της εργατικής τάξης είναι τώρα όπως και πάντοτε ένα ποσοστό εργαζομένων που πετάγονται ή έχουν πεταχτεί έξω από την παραγωγική διαδικασία και όχι μόνο καθίστανται βορά σε κάθε είδους ‘προσφορά εργασίας’ αλλά ταυτόχρονα γίνονται φόβητρο για όσους επιχειρούν να κρατήσουν τις δουλειές τους επιδιώκοντας καλύτερους όρους ή απλά διεκδικώντας τα κεκτημένα. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανεργίας λειτουργεί έτσι με διττό τρόπο, εξασφαλίζοντας εργάτες και εργάτριες σε κατάσταση απόγνωσης έτοιμους για όλα αλλά και δείχνοντας ζοφερές εικόνες από το μέλλον στους αγωνιζόμενους.



Το κλείσιμο και οι απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα, δεν είναι παρά ένα ακόμη στιγμιότυπο από τον κοινωνικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι δυνάμεις του κεφαλαίου απέναντι στις ζωές και το μέλλον όλων των εργαζομένων. Έναν κοινωνικό πόλεμο που από τη μία πλευρά φέρνει σύσσωμο τον επιχειρηματικό κόσμο, τα ΜΜΕ, τον ΣΕΒ, το κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και τα κόμματα του, τη Δικαστική εξουσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Από την άλλη φέρνει κάθε έναν από εμάς που βασίζει την επιβίωση του σε τίποτε περισσότερο από την ίδια του την εργατική δύναμη: την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία της κοινωνίας.



Σε αυτόν τον κοινωνικό, ταξικό πόλεμο, οι εργαζόμενοι οφείλουμε να έχουμε σαφή διακριτικά και στοχοθεσία. Δεν περιμένουμε να μας χαριστεί τίποτε από την εργοδοσία ή από «αγώνες» που μένουν σε διαβήματα και τηλεγραφήματα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ. Ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, επιβάλλει την αντίσταση με όλα τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας. Τη συσπείρωση όλων σε εργατικά σωματεία βάσης, την απεργία και την αυτοδιαχείριση της παραγωγής. Απαιτώντας άμεσα την επαναπρόσληψη των απολυμένων δε θα μείνουμε μόνο εκεί γιατί θεωρούμε πως αυτή θα είναι μια πρόσκαιρη μόνο νίκη. Αφεντικά που αρνούνται να ανακαλέσουν απολύσεις θα έχουν να αναμετρηθούν με σωματεία βάσης, αλληλέγγυους και αγωνιζόμενα κομμάτια ενός ευρύτερου κοινωνικού φάσματος που δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε άγριες απεργίες, καταλήψεις και συγκρούσεις μπλοκάροντας την παραγωγική διαδικασία και χτυπώντας άμεσα την καρδιά του προβλήματος: τα κέρδη τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν τα μοιράζονται μαζί μας, ότι δεν μας αφορούν για κανένα λόγο και ότι ακριβώς είμαστε εμείς και η υπεραξία που αντλεί το κεφάλαιο από την εργασία μας οι δημιουργοί όλου αυτού του πλούτου.



Αυτή είναι και η πρόταση της Κίνησης Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης σε κάθε επιχείρηση που κλείνει ή απολύει. Ο μόνος τρόπος να ‘διασφαλίσουμε’ τις θέσεις εργασίας μας είναι να εκβιάσουμε την εργοδοσία με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τους αποκλεισμούς, τις κινητοποιήσεις αλλά και με το πέρασμα της παραγωγής και της διανομής στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.



Σε τελική ανάλυση, απώτερος σκοπός θα πρέπει να είναι ο εργατικός έλεγχος σε κάθε εργασιακό χώρο και η κατάργηση της μισθωτής εργασίας που είναι και ο μοναδικός τρόπος να βάλουμε μπλόκο σε απολύσεις, εκμετάλλευση και αλλοτρίωση των εργαζομένων. Καταλήψεις παραγωγικών μονάδων που μπορεί να ξεκινήσουν σε ένα συμβολικό επίπεδο θα πρέπει γρήγορα να στηριχτούν και να εξελιχθούν σε εργαστήρια εργατικής αυτοδιαχείρισης, όπου εργάτες και εργάτριες θα πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι ζωή με αξιοπρέπεια είναι μόνο η ζωή χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους.



ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ ΣΤΙΣ 29/9



ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.



ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.



ΟΥΤΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ



Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης


http://federacion-salonica.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου