Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά της Μαύρης και Ανασφάλιστης Εργασίας


Κ Α Λ Ε Σ Μ Α




Προς :



Όλους τους συμπολίτες κατοίκους του Βύρωνα







Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά της Μαύρης και Ανασφάλιστης Εργασίας που συγκροτήθηκε στον Δήμο Βύρωνα το καλοκαίρι του 2010, σας καλεί να δώσετε το παρόν και να πάρετε μέρος στην Επιτροπή και το έργο της.







Η πρωτοβουλία τώρα, πρέπει να δώσει την θέση της σε ένα οριστικό σχήμα, σε ένα μαζικό και γερά οργανωμένο κίνημα στο Δήμο Βύρωνα, το οποίο θα αγωνισθεί για τα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην έκταση του Δήμου μας, τα οποία δέχονται τα κτυπήματα, τις υπονομεύσεις και τις απειλές της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του δικομματισμού, της Ε.Ε και του ΔΝΤ. Χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, των πιο δραστήριων και των πιο πρωτοπόρων συμπολιτών μας, το έργο της επιτροπής θα καθυστερεί, δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε στο ακέραιο την αποστολή μας .







Το κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο στο κόσμο της μισθωτής εργασίας και του μεροκάματου. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους όπου και αν ανήκουν επαγγελματικά, που έχουν συνείδηση της κρισιμότητας των προβλημάτων που παλεύουμε . Απευθυνόμαστε στους άνεργους και τις άνεργες, στις γυναίκες που δεν εργάζονται, στην νεολαία μας και στους συνταξιούχους, στους μετανάστες, στους επιστήμονες, τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες, στους δημόσιους υπάλληλους, στα σωματεία του Βύρωνα, σε όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν, να γίνουν φωνή και γροθιά των αγώνων για τα δικαιώματά μας !







Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η οικονομική κρίση θα χτυπήσει παντού και αν δεν ανατραπεί, θα έχει μεγάλη διάρκεια. Είναι μια κρίση που βαθαίνει και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα φαινόμενα της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τις παράνομες απολύσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές, ενάντια σε όσους διεκδικούν ένα κομμάτι ψωμί και υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην εργασία και την ζωή.







Ο αγώνας σήμερα για την υπεράσπιση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για όσους από μας δεν επιτρέπουμε να μεταβληθούμε σε μια κακόμοιρη, φοβισμένη και αδιάφορη ύπαρξη, δεν αποτελεί μόνο μια εκδήλωση καθήκοντος και αλληλεγγύης, αλλά μια πράξη η οποία απορρίπτει μια στάση ζωής που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της και συνάμα μια πράξη συλλογικής και ατομικής κοινωνικής ευθύνης.



Για τους μισθωτούς, τα ασφαλιστικά ταμεία ανήκουν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η εργοδοτική εισφορά αποτελεί οργανικό τμήμα της συνολικής εργατικής αμοιβής, δεν είναι χάρισμα και δεν ανήκει στον εργοδότη. Η ασφαλιστική εισφορά αφορά την σύνταξή μας και καθορίζει τα μεγέθη της και ακόμα καθορίζει το καθεστώς και την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.







Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί κλοπή, πάλεψέ την, είναι χρέος και δικαίωμά σου. Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί για απασχόληση εργαζόμενου χωρίς ασφάλιση. Η εισφοροδιαφυγή ουσιαστικά προστατεύεται από την πολιτική του δικομματισμού και τους συμμάχους του και ενθαρρύνεται από την διαφθορά κρατικών υπαλλήλων. Στο ΙΚΑ η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ξεπερνάει το 35% των ετήσιων εσόδων του. Πρόκειται για ληστεία που οδηγεί σε τεράστιες απώλειες των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην συνέχεια ως άλλοθι για να αμφισβητηθούν τα δικαιώματά μας στην σύνταξη, στο νοσοκομείο, στο φάρμακο, στην αξιοπρέπεια μας. Μην επιτρέπετε να μας κλέβουν τα στηρίγματα των γερατειών και το μέλλον των παιδιών μας.







Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι το καθεστώς της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, το καθεστώς των εκβιασμών και των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, τρέφει την ανεργία, χτυπάει πολύμορφα και την δική σου την πόρτα, στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους ως κοινωνική τάξη και ως άτομα.







Η εργασία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου. H πολιτική του δικομματισμού, το δικαίωμα εργασίας για όλους δεν μπορεί να το εξασφαλίσει και το υπονομεύει στο όνομα του ανταγωνισμού, της οικονομίας και των επενδύσεων.



Η μαύρη εργασία στερεί από τον εργαζόμενο, μεταξύ των άλλων και ορισμένες κοινωνικές παροχές όπως, το επίδομα ανεργίας, τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, τον κοινωνικό τουρισμό, τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας, τους παιδικούς σταθμούς, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.



Η απλήρωτη εργασία είναι προϊόν εκβιασμού και αδικίας. Θα υπερασπιστούμε την δημοκρατική νομιμότητα στην εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία, ενάντια σε κάθε υπονόμευση και εργοδοτική αυθαιρεσία.



Καλούμε τους δικηγόρους του Βύρωνα να δηλώσουν παρόν στον αγώνα της Επιτροπής και να θέσουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους στην υπηρεσία της κοινή προσπάθειας. Έχουμε την πρόθεση και θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσουμε σταθερή ομάδα νομικής υποστήριξης για τους εργαζόμενους που ζητάνε την βοήθεια της επιτροπής.







Συμπολίτες και συμπολίτισσες του Βύρωνα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καταγγείλατε όσους παρανομούν και παραβιάζουν τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα . Τα στοιχεία των καταγγελιών μπορείτε να τα δίνετε στην επιτροπή χωρίς αν θέλετε να δίνετε το όνομά σας ή άλλα στοιχεία. Σας ζητάμε μόνο τα στοιχεία που θα δίνετε, να έχουν το στοιχείο της ευθύνης , να είναι ελεγμένα.







Παρακάτω θα βρείτε ονόματα, τηλέφωνα και άλλες διευθύνσεις στις οποίες μπορείτε να απευθύνετε τις καταγγελίες σας για:



· Ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία



· Ασφάλιση που δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των συμφωνημένων αποδοχών.



· Εργασία που αμείβεται σε απόκλιση από τις Συλλ. Συμβάσεις ή την εργατική νομοθεσία.



· Για εργασία Σάββατα και Κυριακές που δεν πληρώνονται καθόλου ή σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.



· Παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις



· Απολύσεις που δεν εμπόδιζε ο νόμος αλλά έγιναν χωρίς καταβολή αποζημίωσης.



· Απλήρωτες υπερωρίες.



· Καταναγκασμούς για δούλεψη υπερωριών χωρίς αμοιβή.



· Απλήρωτη νυχτερινή εργασία.



· Πρόσληψη και αμοιβή για 4 ώρες δουλειά ενώ ο εργαζόμενος εξαναγκάζεται να εργάζεται πάνω από 4 ώρες χωρίς αμοιβή.



· Περιπτώσεις βίας κατά εργαζομένων, εκβιασμών, απειλών ή άλλων καταναγκασμών



Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά της Μαύρης και Ανασφάλιστης Εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου