Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Απεργίες ανθρακωρύχων και σε όλη την Ισπανία!

Για δύο εβδομάδες ανθρακωρύχοι σε διάφορες επαρχίες της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις με κλεισίματα και εγκλεισμό σε ανθρακωρυχεία, κλεισίματα αυτοκινητόδρομων και συγκρούσεις με την ισπανική αστυνομία.






Διεκδικούν την αποπληρωμή των μισθών τους για τους μήνες του Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς και την υπεράσπιση του ισπανικού κάρβουνου ενάντια στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάλει τέλος στην χρηματοδότησή του το 2014.



Η αρχή έγινε στις 13/9, όταν 4 ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν απεργία πείνας στην πόλη Ponferrada (επαρχία Λεόν), η οποία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αμέσως ξεκίνησαν οι αποκλεισμοί πολλών αυτοκινητόδρομων, κυρίως στη βόρεια Ισπανία (όπου είναι εγκατεστημένο το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου βιομηχανικού τομεά). Για πολλές ώρες κόπηκαν αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη Μαδρίτη με την επαρχία της Κορούνια, το Μπούργος με τη Λεόν, καθώς καταλήψεις δρόμων είχαμε και στις Αστούριες.



Σε πολλά ανθρακωρυχεία, ανθρακωρύχοι κατέλαβαν και κλείστηκαν μέσα στα εργοτάξια όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα. Στο Guardo (επαρχία Παλένθια) 52 εργάτες βρίσκονται κλεισμένοι στα 500 μέτρα κάτω απο την γη, στο Tremor de Arriba (επαρχία Λεόν) 12 εργάτες βρίσκονται έγκλειστοι 200μ κάτω απο τη γη, ενώ παρομοίως έχουν καταληφθεί ορυχεία στη Velilla del Río Carrión (Παλένθια) καθώς και στο Bierzo (Λεόν). Στις 15/9 έξι ανθρακωρύχοι κλείστηκαν στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου και ξεκίνησαν απεργία πείνας.



Στις δύο 48ωρες Γενικές Απεργίες (22-23 και 29-30 Σεπτέμβρη) που κάλεσαν 4.000 εργάτες στις Αστούριες, ανταποκρίθηκε στο σύνολό του ο τομέας του κάρβουνου, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρακωρύχοι να απεργούν και σχεδόν όλα τα ανθρακορυχεία είτε να μη λειτουργούν, είτε να εκτελούν το μίνιμουμ των εργασιών.



Στις Αστούριες πάνω απο 5.000 εργάτες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα (εταιρεία UNOSA) συμμετέχουν δυναμικά στη Γενική Απεργία, 700 ανθρακωρύχοι στην Αραγονία και 250 στην Καστίλλη Λα Μάντσα.



Στην επαρχία Λεόν χιλιάδες εργάτες έχουν ξεκινήσει την επονομαζόμενη “Μαύρη Πορεία” (είναι η δεύτερη αντίστοιχη πορεία που πραγματοποιείται στα χρονικά των εργατικών αγώνων, μετά απο αυτή που έγινε το 1992), διασχίζοντας – απο διάφορες αφετηρίες – την επαρχία και με σκοπό να φτάσουν στο Λεόν στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα Γενικής Απεργίας.





Να σημειώσουμε οτι όλες αυτες τις μέρες, ήταν καθημερινά τα κλεισίματα νευραλγικών οδικών αρτηριών σε πολλά τμήματα του ισπανικού βορρά, όπου σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό συγκρούσεις με την ισπανική αστυνομία.



δειτε σχετικα βιντεο στο λινκ: http://contrainfo.espiv.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου