Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα: Είναι και δική μας υπόθεση!

Στην περίπτωση των «Ελληνικών Γραμμάτων», δεν είναι μόνο η ταξική αλληλεγγύη προς κάθε αγωνιζόμενο η οποία εκκινεί τη συμπαράστασή μας στους 96 εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους. Αυτή τη φορά, πίσω από το σχεδιασμό της καταστροφής του εργασιακού μας μέλλοντος βρίσκεται ακριβώς το ίδιο αφεντικό, επομένως μιλάμε εκ των πραγμάτων για ένα μέτωπο κοινό και αρραγές.




Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ο μεγαλύτερος οργανισμός ΜΜΕ της χώρας και «εθνικός χορηγός» του πολιτισμού μας, επικαλείται την κρίση για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του. Κι αν καταφέρει να ολοκληρώσει τα σχέδιά του, θα έχει σημάνει η απαρχή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης μιας μεγάλης βιομηχανίας, αυτής του χώρου των εκδόσεων και του Τύπου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν.



Στην ιστοσελίδα των «Ελληνικών Γραμμάτων», ακόμα εμφανίζεται ο πανηγυρικός της δυναμικής επανεκκίνησης του εκδοτικού οίκου μετά την ολοκληρωτική εξαγορά του από το ΔΟΛ, 3 χρόνια πριν: « Η ενσωμάτωση των ʽΕλληνικών Γραμμάτωνʼ στο μεγαλύτερο εκδοτικό όμιλο της Ελλάδας, παρέχει στη διοίκηση της εταιρείας αυξημένες δυνατότητες στη χάραξη και εφαρμογή ουσιαστικής στρατηγικής για την καλύτερη αξιοποίηση της θέσης μας στην αγορά του βιβλίου»! Πολύς ο ενθουσιασμός, αλλά τα αποτελέσματα καταστροφικά! Τα στοιχεία του ΕΚΕΒΙ εμφανίζουν τα «Ελληνικά Γράμματα» ως ζημιογόνα επιχείρηση. Ενδεικτικά, το 2006 οι ζημιές ανέρχονται στις 664 χιλιάδες ευρώ. Από το 2007 που αναλαμβάνει ο ΔΟΛ σημειώνεται άλμα στα 4.291 εκατ. ευρώ, το 2008 στα 2.313 εκατ. ευρώ και το 2009 στο 1.672 εκατ. ευρώ. Λέτε να τίθεται άραγε ζήτημα κακοδιαχείρισης; Αν στο ΔΟΛ σκεφτούν να ανανεώσουν την ιστοσελίδα της εταιρείας με κάποια δακρύβρεχτη ανακοίνωση που θα συνοδεύει την οριστική παύση των εργασιών του ιστορικού εκδοτικού οίκου μετά από 50 χρόνια ζωής, μάλλον θα ξεχάσουν να αναφέρουν ότι για τη χρεοκοπία δε φταίνε φυσικά οι 100 εργαζόμενοι που θέλουν να πετάξουν στο δρόμο, ούτε οι οικογένειές τους. Είδαμε και προηγούμενες κυνικές ανακοινώσεις τους όπου αποφεύγουν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση προς τους εργαζόμενους, ενώ εγκαλούν το σωματείο τους για τον ταξικό και αγωνιστικό του προσανατολισμό! Καλύτερα λοιπόν να μην πούνε τίποτα, να σωπάσουν.



Μετά το κανόνι στα «Ελληνικά Γράμματα», χτύπησαν οι καμπάνες και στο χώρο του Τύπου. Είπαμε, ο πάλαι ποτέ (;) κραταιός οργανισμός είναι ένας και ενιαίος, με το ίδιο αφεντικό. Έτσι, η επίσκεψη του ακριβοθώρητου επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ μόνο άσχημα μαντάτα προμήνυε. Τίποτα άλλο δεν περιμένουμε εξάλλου από την αγαστή συνεργασία των εκδοτών με το ξεπουλημένο σωματείο. Πράγματι, ο Ψυχάρης παρουσίασε ένα εκπληκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΟΛ, μετά τη δραματική πτώση των πωλήσεων και την ακόμα δραματικότερη μείωση των διαφημιστικών εσόδων, όπως ισχυρίζεται. Έτσι πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι που σχεδιάζει να απολύσει μόλις 150 διοικητικούς υπαλλήλους από τους 382 που εργάζονται στον Οργανισμό, αφού μας τάζει ότι δε θα θιχτούν οι 456 δημοσιογράφοι. Για το λόγο αυτό ζητά και την ανοχή της ΕΣΕΗΑ στις κινήσεις του, ανοχή που και φυσικά έχει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ΕΣΗΕΑ σιωπά μπροστά στα αντιεργατικά σχέδια των εκδοτών ή που αναπαράγει τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων. Αν είναι να μείνει άθιχτο το σινάφι μας…



Κι όμως, ούτε η δουλειά των συντακτών είναι εξασφαλισμένη, αφού ο Ψυχάρης ήδη ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ψηφιακού newsroom στον ΔΟΛ, δηλαδή ενός ηλεκτρονικού κέντρου όπου οι δημοσιογράφοι θα διαχειρίζονται τις ειδήσεις και θα τις κατευθύνουν προς όλα τα Μέσα του ΔΟΛ, έντυπα ή ηλεκτρονικά. Τι άλλο σημαίνει αυτό αν όχι περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας των συντακτών; (Παρεμπιπτόντως, αν κάποιος διατηρούσε ψευδαισθήσεις για την ύπαρξη πλουραλισμού ειδήσεων, θεμάτων και απόψεων στα ΜΜΕ, ας τις ξεχάσει και αυτές. Στο εξής η κατασκευή της πραγματικότητας θα είναι όλο και πιο ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενός συγκεντρωτικού προπαγανδιστικού σχεδιασμού).



Το περίφημο σχέδιο του Ψυχάρη δεν τελειώνει εδώ. Άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμών των εργαζομένων με μπλοκάκι που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη «λύση της συνεργασία τους» με τον Οργανισμό, καθώς δε γνωρίζουμε ακόμα σε πόσα περιοδικά θα μπει λουκέτο. Φημολογείται ότι τουλάχιστον 3 ένθετα περιοδικά σε «Βήμα» και «Νέα» κινδυνεύουν άμεσα να σταματήσουν να εκδίδονται, αν όχι και κάποιο από τα περιοδικά που βγαίνουν αυτόνομα στο περίπτερο. Κι όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να αναστείλει την έκδοση του καθημερινού «Βήματος» όπως συζητήθηκε, ο Ψυχάρης απάντησε πως παρότι υπήρξαν τέτοιες σκέψεις, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του…



Ο ισχυρός άντρας του ΔΟΛ ίσως νομίζει πως μπορεί να ορίζει τις ζωές μας, όπως κάποτε διακόνευε στο Άγιο Όρος. Μόνο που, κ. Ψυχάρη, εμείς ούτε στον αναχωρητισμό έχουμε μάθει, ούτε να σωπαίνουμε, ούτε να περιμένουμε από προσευχές…



Ας προσέξουν τα αφεντικά, γιατί όπως αυτοί ξέρουν να συγχωνεύουν κεφάλαια, τμήματα και αρμοδιότητες όπως τους συμφέρει, έτσι και οι εργαζόμενοι ξέρουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε τη ζωής μας μπροστά στον κοινό εχθρό. Και αν με τις διαβεβαιώσεις και την ανοχή κάτι εργοδοτικών σωματείων τύπου ΕΣΗΕΑ νομίζουν ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, μην ξεχνούν ότι τα ηφαίστεια εκρήγνυνται από τα κάτω… Η συνέλευσή μας συμμετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή πολλών εργατικών σωματείων και σχημάτων και στηρίζει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Ο αγώνας των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Γράμματα» είναι και δικός μας αγώνας. Και θα τον κερδίσουμε.



• Συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη ώρα 17:30, ημέρα που η Διοίκηση του ΔΟΛ έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων».



• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στις 20:00.



Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

http://katalipsiesiea.blogspot.com/2010/09/blog-post_7334.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου