Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Δ.Ο.Λ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. μετά τις αναίτιες και αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων μας, στους ομίλους ΠΗΓΑΣΟ και Δ.Ο.Λ. αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα των απολύσεων και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείτε σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.




Δεκαετίες λειτουργίας των ΜΜΕ, σε ένα θολό θεσμικό περιβάλλον που επέτρεπε υπερκέρδη και αφορολόγητα έσοδα, δημιούργησαν γιγαντιαίες εκδοτικές επιχειρήσεις και πολλούς εκδότες από τους οποίους οι περισσότεροι στηριζόμενοι στην έμμεση επιδότηση με την κρατική διαφήμιση και με υπερδανεισμό από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο τις περισσότερες φορές ενέδιδε πιεζόμενο από το πολιτικό σύστημα.



Αυτό το θολό θεσμικό πλαίσιο που στηρίζειδεκαετίες τα ΜΜΕ χωρίς να μπορεί καμιά κυβέρνηση να θέσει όρους και κανόνες λειτουργίας, με την εμφανή ασυδοσία των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, σε ότι αφορά το φορολογικό πεδίο και στην κοινωνική ασφάλιση, δημιούργησε εκδότες στυγνούς επιχειρηματίας που δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα του επιχειρηματία της ενημέρωσης από όλες τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.



Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η τελική απαξίωση της ενημέρωσης και ο ρόλος των δημοσιογραφικών οργάνων από σύντροφος στην κοινωνία που ερευνά, γνωρίζει και αναδεικνύει τα προβλήματα της , βρέθηκε απέναντι στην κοινωνία και μετατράπηκε σε τέταρτη εξουσία που βαδίζει αγκαλιασμένη με όλο το πολιτικό σύστημα φέρνοντας έτσι μαζί του τη χρεοκοπία.



Έντρομοι οι επιχειρηματίες της ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι μαζί με τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος χρεοκόπησε και η ενημέρωση καιμαζί της διογκώνονται και τα προβλήματα των επιχειρήσεων τους.



Καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις, στις απολύσεις των εργαζομένων, φαντάζονται οι αφελείς ότι μπορούν να υπάρχουν επιχειρηματίες χωρίς τους εργαζόμενους, ξεχνούν ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις έγιναν όμιλοι, με των ιδρώτα των εργαζομένων που σήμερα επιχειρούν να τους ρίξουν στην ανεργία για να απολαύσουν μόνοι τους τα υπερκέρδη των προηγούμενων χρόνων.



Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων, που σε αυτούς στηρίχτηκαν και γιγαντώθηκαν τόσα χρόνια και επιχειρούν να μας μετατρέψουν σε κανίβαλους, ζητώντας στήριξη από τους ίδιους για τηνεξόντωσήτους.



Μετέτρεψαντις εφημερίδες από ενημερωτικά όργανα σε μικρομάγαζα πουλώντας κασέτες, τσόντες, ομπρέλες, μπλουζάκια και καθρεφτάκια υποβαθμίζοντας την ενημέρωση και όταν διαπίστωσαν την κατρακύλα των κυκλοφοριών, τόσο όσο ουδέποτε εμφανίστηκε στο παρελθόν στην ελληνική κοινωνία. Πρωτοφανή σε μια πολιτισμένη κοινωνία όπως η ελληνική όπου δεν υπάρχουν αναλφάβητοι, το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων να εμφανίζει μονοψήφιο ποσοστό, όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν εκδότες όταν θα δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Το δημόσιο αγαθό η ενημέρωση δεν πρέπει να συνεχιστεί να διαχειρίζεταιαπό επιχειρηματίες, που με τις επιχειρηματικές τους επιλογές οδήγησαντην κοινωνία στην αποστροφή της ενημέρωσης και την απομάκρυναν από την ανάγνωση των εφημερίδων.



Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέσεις εργασίας και θα αγωνιστούμε για να τεθεί τέρμα στις στρεβλώσεις που έφεραν την ενημέρωση στο σημερινό αδιέξοδο. Να δημιουργηθούν άμεσα μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου και να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας που θα τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να επανέλθει η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην κοινωνία στην οποία θα προσφέρεται δημοκρατικά η ενημέρωση και τα ΜΜΕ θα στηρίζονται στους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές και όχι στην εξουσία για να εξασφαλίζουν χαμηλότοκα δάνεια ή θαλασσοδάνεια, επιχορηγήσεις για να διαφημίζουν τα υπουργεία, φοροαπαλλαγέςκαι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές.
συνδεσμος:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1210939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου