Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

23/9 - Διαδήλωση για το BANQUET στην Αθήνα

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ







ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ «BANQUET»







Η Αστυνομία και η Ασφάλεια της Θεσ/νίκης, κάτω από την επίβλεψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν εξαπολύσει ένα πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων ενάντια στους εργαζόμενους του εστιατορίου Banquet και στους αγωνιστές που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, μόνο και μόνο για να στηρίξουν την εργοδοσία του εστιατορίου. Αυτή η εργοδοσία: α) Διατηρούσε πολλούς εργαζόμενους ανασφάλιστους, σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας ή δεν κολλούσε τα κανονικά ένσημα. β) Δεν κατέβαλε τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας ή έδινε μόνο ένα μέρος σε ορισμένους «τυχερούς». γ) Δεν κατέβαλε τις προσαυξήσεις για αργίες, νυχτερινά, Κυριακές, υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τη διάρκεια των ρεπό. δ) Δεν πλήρωνε κανονικά τους μισθούς με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας του επισιτισμού. ε) Και το πιο εξωφρενικό, κρατούσε για τον εαυτό της το μεγαλύτερο μέρος των φιλοδωρημάτων που έδιναν οι πελάτες για τους εργαζόμενους.



Η εργοδοσία στο Banquet δεν αρκέστηκε σʼ αυτές τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου Βαγγέλη Κιτσώνη, επειδή έκανε το μεγάλο «έγκλημα» να ζητήσει να του καταβληθεί το δώρο Πάσχα. Έκλεισε εκβιαστικά το εστιατόριο για σχεδόν 3 μήνες (λοκ άουτ), ώστε να εξοντώσει οικονομικά τους εργαζόμενους, γιατί είχαν κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα: είχαν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα που τους όφειλαν. Έβαλε τσιράκια της να ξυλοκοπήσουν τρεις συναγωνιστές από την Επιτροπή Αλληλεγγύης. Αυτή η εργοδοσία, όταν ξανάνοιξε το εστιατόριο στα τέλη Αυγούστου, απέλυσε άλλους 7 εργαζόμενους. Κάθε μέρα, απέναντι στις ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αλληλεγγύης βρίζει, χυδαιολογεί, προκαλεί, απειλεί ότι θα «σκοτώσει» κ.α. Είναι αυτή η εργοδοσία που κάθε μέρα κάνει και μηνύσεις με ψευδή στοιχεία, ώστε η Αστυνομία και η Ασφάλεια με πρωτοφανή ζήλο να προχωρούν σʼ ένα αντεργατικό πογκρόμ διώξεων και συλλήψεων των εργαζομένων του Banquet και των αγωνιστών που τους συμπαραστέκονται.



Έτσι, την Τρίτη 31/8 συνελήφθη στο σπίτι του συνάδελφος εργαζόμενος στο Banquet και μόνο μετά από διαμαρτυρία εκατοντάδων κόσμου αφέθηκε ελεύθερος, αφού του καθορίστηκε τακτική δικάσιμος. Την Πέμπτη 2/9 συνελήφθη και κρατήθηκε για μία νύχτα ένας ακόμη εργαζόμενος, ο Β. Γούτας, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ενώ η Ασφάλεια έψαχνε όλη μέρα ακόμα τρεις συναγωνιστές. Στη δίκη που επακολούθησε, έγινε ένα δικαστικό πραξικόπημα: η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον συναγωνιστή με το αιτιολογικό ότι «διένειμε προκηρύξεις που δυσφημούσαν τον εργοδότη», δηλαδή μόνο και μόνο γιατί η προκήρυξη έγραφε την αλήθεια. Αυτή η απόφαση-σταθμός απειλεί όλο το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, γιατί ουσιαστικά απαγορεύει την όποια κριτική προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση αλλά και την όποια συνδικαλιστική δράση!!! Στις 15/9 συνελήφθη η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού, με τις ίδιες ψευδείς κατηγορίες.



Ο αγώνας των εργαζομένων στο Banquet και της Επιτροπής Αλληλεγγύης που τους συμπαραστέκεται, κρατά ήδη 5 μήνες. Είναι ένας αγώνας-σταθμός για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό αλλά και για όλους μας. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του αισχρού Μνημόνιου της κυβέρνησης και της Τρόικας, ενάντια στους ανάλγητους εργοδότες. Είναι ένας αγώνας για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, για την υπεράσπιση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Ο αγώνας αυτός δεν σταμάτησε ούτε με τις απολύσεις, ούτε με τις απειλές, ούτε με τους ξυλοδαρμούς, ούτε με τις διώξεις/συλλήψεις, ούτε με την κατάπτυστη δικαστική απόφαση - θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι τη νίκη. Γιʼ αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο και νεολαίο να συμπαρασταθεί σʼ αυτόν τον σημαντικό για το εργατικό κίνημα αγώνα μας.



ü Να σταματήσουν οι διώξεις και συλλήψεις εργαζόμενων και αγωνιστών.



ü Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του Banquet και να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.







Όλοι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ



Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, 6:30 μ.μ., από τα Προπύλαια στη Βουλή







ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ BANQUET (Αθήνα)



banquetathina@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου