Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. (Το έργο όμως το έχουμε ξαναδεί).

Η κυβέρνηση του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, με την μορφή των προεδρικών διαταγμάτων καταργεί κάθε έννοια εργασιακού δικαίου θεσπίζοντας την απόλυτη ασυδοσία στους εργαζόμενους. Αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% σε 5%, μείωση των αποζημιώσεων στο μισό, οι νέοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με το 80% του βασικού μισθού και κατάργηση της διαιτησίας, δεν θα παίρνουμε ποτέ σύνταξη. Η Cosmote αξιοποιώντας το πολιτικό κλίμα προχωρά σε απολύσεις. Άγχος και ανασφάλεια κυριεύει την καθημερινότητά μας. Η τρομοκρατία κορυφώνεται. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι κοινός παρανομαστής στους χώρους εργασίας. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα κρούσματα κρίσεων πανικού αυξάνονται. Εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.


Αυτά είναι τα θέματα για λήψη και εφαρμογή αποφάσεων που καταθέτουμε σε συνεδριάσεις του δ.σ. (protovoulia-cosmote.blogspot.com – Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.). Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν τα μέλη του δ.σ. με κορυφαίο τη ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΩΝ. Ακόμα και σήμερα, δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας στο δ.σ για ανάκληση όλων των απολύσεων, κινητοποιήσεις απέναντι στην εταιρία και ενημέρωση των συναδέλφων.



Αντί για αυτό, τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες αντεγκλήσεων μεταξύ Προοδευτικής – ΑΚΕ. Μετά το ξεκατίνιασμα σε γενικές συνελεύσεις, τώρα και ηλεκτρονικά παρακολουθούμε το παιχνίδι τους. Εφαρμόζουν επάξια τους κανόνες στο παιχνίδι με τίτλο: ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Το έργο όμως το έχουμε ξαναδεί.
Εδώ μας παίρνουν το ψωμί και αυτοί, τσακώνονται για τα μαχαιροπήρουνα.




Δεν μας προκαλεί εντύπωση, η αποσιώπηση από τις 2 παρατάξεις, της συνάντησης τη Δευτέρα 7/6. Η διοίκηση απροκάλυπτα έβαλε θέμα κατάργησης ευνοϊκών ρυθμίσεων και επαναφορά προηγούμενης κατάστασης όπως: στις αναρρωτικές άδειες (υπολογισμός του σ/κ), στο ρεπό, στο πρωινό ωράριο στις εγκύους και μητέρες στα καταστήματα και στην αύξηση ασφάλιστρων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζητήσαμε στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. να βγει ανακοίνωση απαντητική, μην κάνοντας δεκτές τις προτάσεις τους. Δεν έγινε δεκτό, γιατί ο πρόεδρος μας απάντησε ότι, χρειαζόταν την γραμματέα για να πάρει αποφάσεις.


Και οι δύο, πρόεδρος και γραμματέας καθώς και οι παρατάξεις τους πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Αντί να ασχοληθούν με τις απολύσεις και τις ανακλήσεις των απολύσεων, έστρεψαν την προσοχή αλλού.



Η μεν Προοδευτική, ως εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν κάνει καμία αναφορά για την βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους. Αντίθετα, εστιάζει το θέμα στην διοίκηση Τσαμάζ και Βουρλούμη. Η γραμματέας του συλλόγου, όταν θέσαμε θέμα καταγγελίας του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου, μας απάντησε ότι είναι κοινωνικό-πολιτικά προβλήματα!!!!







Η δε ΑΚΕ, εκπροσωπώντας ακραία μορφή εργοδοτικού συνδικαλισμού, προορίζει για το σωματείο, το ρόλο του αστυνόμου ή του πειθαρχικού στις απολύσεις. Θέση που ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της εταιρίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του σωματείου προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ενισχύοντας στο παιχνίδι τους, τον Τσαμάζ. Ο πρόεδρος και εκπρόσωπος της ΑΚΕ, όμως, ξεχνά σκόπιμα να αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι η Γενική Διευθύντρια Ανθρ. Δυναμικού απευθύνθηκε, τόσο στην γραμματέα του συλλόγου, όσο και στον ίδιο, ρωτώντας ότι: «τόσα χρόνια συνεργάζομαι πολύ καλά και με τους δύο σας. Επικοινωνούμε μαζί , τι άλλαξε;»







Δεν μας είπαν πως τίποτα από αυτά που θίγουν, δεν τους εμπόδισαν να τα βρουν οι 2 παρατάξεις στα σοβαρότερα θέματα πορείας ενός σωματείου:



1) ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, 2) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, 3)ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ



Δεν τους εμπόδισε τίποτα να διαπραγματευτούν ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις, να «διεκδικήσουν» συμβάσεις εργαζομένων από 2 μέχρι 8 μήνες!!!!!!







Αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους ως ψηφοφόρους, όπως συνέβη και στην αλλαγή καταστατικού. Στοχεύουν στο εφησυχασμό των εργαζομένων και επενδύουν στην άγνοια τους. Παράλληλα, καταφέρνουν να αποστασιοποιήσουν τους συναδέλφους από το σωματείο. Έχουν καταντήσει το σωματείο, σε γραφείο προσωπάρχη και διεκπεραίωσης προσωπικών θεμάτων. Την νιρβάνα και την αφασία τους την μεταφέρουν και στο σωματείο για να κάνουνε αυτό που ξέρουν πάντα καλά, να παρακολουθούν και όχι να προηγούνται των εξελίξεων. Φοβούνται την παραμικρή ενέργεια που πάει ενάντια στις εργασιακές πρακτικές της εταιρίας.



Όσο για την Ομοσπονδία; Προκλητικά αδιάφορη.



Ας σκύψουμε στα προβλήματα μας. Ζητάμε από τους συναδέλφους να απαιτούν από το σωματείο. Να στηρίξουν το θεσμό δυναμώνοντας τη δημοκρατική λειτουργία του. Να καταγγέλλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.



protovoulia-cosmote.blogspot.cοm

ΠρωτοβουλίαΕργαζομένων στην Cosmote

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου