Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Φάρμακο

Συνάδελφοι,




Δεχόμαστε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα: απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, κλπ..



Σαν να μην έφταναν αυτά, πριν από δύο μήνες η Πολιτεία, με κάποιες άστοχες ενέργειές της, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην άσκηση της εργασίας μας, τα οποία βιώνουμε ακόμη.



Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μειώσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, αντί να συγκρουστεί με τα κυκλώματα και τη διαφθορά, που διασπαθίζουν τα χρήματα των ασφαλισμένων, αντί να ελέγξει από την πηγή μέχρι τον χρήστη το κόστος τής φαρμακευτικής δαπάνης σε όλα τα στάδια, προχώρησε σε επίπεδες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, δημιουργώντας πανικό και αναταράξεις στην αγορά τού Φαρμάκου.



Αυτό έδωσε αφορμή στις φαρμακευτικές εταιρείες, και ιδιαιτέρως στις πολυεθνικές, να ξεκινήσουν έναν ανελέητο πόλεμο με την Κυβέρνηση, βάζοντας στη μέση τούς εργαζόμενους.



Με πρόσχημα, λοιπόν, την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις ή συγκεκαλυμμένες μαζικές απολύσεις με τη μορφή οικειοθελών αποχωρήσεων, καθώς επίσης και στο «σπάσιμο» των Συλλογικών Συμβάσεων και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (μείωση ημερών εργασίας, ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή και κάτω από τις Σ.Σ.Ε., μείωση αποδοχών, κλπ.). Ορισμένες δε, κατά παράβαση κάθε διεθνούς ή διακρατικής συναλλακτικής ηθικής, απειλούν ότι θα αποσύρουν φάρμακα υψίστης σημασίας για την υγεία των πολιτών, αγνοώντας τα υπερκέρδη που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια από τους Έλληνες ασθενείς.



Ο κλάδος τού Φαρμάκου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει καταγράψει ιστορικά ρεκόρ κερδών στην χώρα μας και θα μπορούσε να απορροφήσει οποιαδήποτε παρέμβαση έκτακτης ανάγκης (που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας) στις τιμές των φαρμάκων.



Η στάση αυτή των φαρμακευτικών εταιρειών είναι προκλητική απέναντι στους εργαζόμενούς τους, αλλά και την ίδια την κοινωνία. Αυτό ο εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να περάσει.



Από την άλλη, ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν το πάρτυ στο Φάρμακο, λες και δεν είναι οι ίδιοι που συναλλάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το φαρμακευτικό λόμπυ.



Το Υπουργείο αγόρασε 22 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με κόστος 240 εκατ. ευρώ και οι εταιρείες πούλησαν αυτές τις δόσεις. Πού παρενέβησαν οι εργαζόμενοι Ιατρικοί Επισκέπτες;



Κάποιοι άλλοι πίεζαν και «έστυβαν» τους εργαζόμενούς τους για να αυξήσουν τις συνταγές και τις πωλήσεις τους και τώρα τους πετούν στο δρόμο. Προφασίζονται ότι δεν «βγαίνουν». Προφασίζονται ότι έχουν ζημίες.







Αλήθεια, γιατί δεν κόβουν από τους μεγάλους μισθούς τους, τα bonus τους και τα έξοδα προώθησης; Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων, τα έξοδα προώθησης σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία φτάνουν το 20-25% του τζίρου της, δηλαδή 1 ½ δις ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.







Αυτά τα μεγέθη δεν μπορούν να στηρίξουν, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, τις θέσεις εργασίας; Όταν το σύνολο τής μισθοδοσίας όλου του προσωπικού, όλων των εργαζομένων στο Φάρμακο, εργατών, υπαλλήλων και Ιατρικών Επισκεπτών, είναι μόλις 735 εκατ. ευρώ;







Συνάδελφοι, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα συνειδητοποιήσουμε ότι συλλογικά και μαζικά θα παλέψουμε για τον κλάδο μας, για τις θέσεις εργασίας, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για το δικαίωμα στη δουλειά, για την εξυγίανση ακόμη των ίδιων των εταιρειών μας, ή θα μας χρησιμοποιούν και αφού κάνουν τις δουλειές τους, θα μας στέλνουν στον ΟΑΕΔ, στην ανεργία, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.







Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει ότι δεν νοιάστηκαν και δεν νοιάζονται καν θεσμικά να στηρίξουν τους εργαζόμενούς τους όταν τους πέταγαν έξω από τα Νοσοκομεία;



Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι τιμές;



Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι μπροστά στο κέρδος, εκθέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τους ίδιους τους ασθενείς;



Το ζήτημα της υγείας των πολιτών και οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων που έχουν παράσχει υπεραξία για τις ίδιες τις εταιρείες τους, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στη διαχείριση της συγκυρίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με το πρόσχημα της μείωσης των τιμών, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα.



§ Καλούμε τις εταιρείες να σταματήσουν τις απολύσεις.



§ Καλούμε τις εταιρείες να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις Σ.Σ.Ε..



§ Καλούμε τις εταιρείες να συνεχίσουν τον ομαλό εφοδιασμό τής αγοράς με φάρμακα.



§ Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να σταματήσει τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.



§ Καλούμε την Κυβέρνηση να προστατέψει και να στηρίξει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.



§ Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Φάρμακο να απεργήσουν στις 16 Ιουνίου.



Την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.



Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τα κέρδη



ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργία



και διαδηλώνουμε την πίστη και τη θέλησή μας για το δικαίωμα στη δουλειά.







ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/06/2010



& ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Πειραιώς 40) ΣΤΙΣ 2 μμ



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ –



ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ - ΚΛΑΔΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου