Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Νικηφόρος αγώνας στα Τρίκαλα

Εργάτες ενωμένοι – ποτέ νικημένοι!!!






Τις προηγούμενες μέρες ένας νικηφόρος εργατικός αγώνας πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο Προάστιο Καρδίτσας.



Ένας διευθυντής της ισπανικής εταιρίας «Φεροβιάλ» που έχει το έργο ζήτησε να απολυθεί ένας από τους 8 Τρικαλινούς σιδεράδες που δουλεύουν στο έργο με την αστεία δικαιολογία ότι δεν φορούσε το κράνος του. Ο υπεργολάβος σιδεράς για να ικανοποιήσει τον Ισπανό έφερε άλλο συνεργείο σιδεράδων πολλαπλασιάζοντας έτσι τις απολύσεις από 1 σε 8 άτομα. Έτσι όταν οι 8 σιδεράδες πήγαν στο εργοτάξιο για να κατασκευάσουν σίδερα τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετούσαν, βρέθηκαν μπροστά σε άλλο συνεργείο. Οι σιδεράδες ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να σταματήσουν να εργάζονται εκεί, διότι με τον τρόπο αυτό παίρνουν τη δική τους δουλειά πράγμα που δεν είναι σωστό. Οι συνάδελφοι σταμάτησαν χωρίς άλλα περαιτέρω. Αυτά διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 11/06/2010.



Την Κυριακή 13/06 το βράδυ ο υπεργολάβος πήρε τηλέφωνο στον ένα από τους 8 σιδεράδες και του είπε να μην εμφανιστούν τη Δευτέρα στη δουλειά διότι «έχει σταματήσει η συνεργασία μας και έχει μπει άλλο συνεργείο». Η απάντηση του συναδέλφου ήταν ότι «εμείς θα πάμε για δουλειά και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία». Τότε ο υπεργολάβος απάντησε ότι «αν πάτε τότε θα στείλω κάποια …παιδιά να σας τακτοποιήσουν».



Τη Δευτέρα το πρωί οι 8 σιδεράδες πήγαν κανονικά για δουλειά και βρέθηκαν ξανά μπροστά στο συνεργείο που βρήκαν την Παρασκευή. Ξαναζήτησαν από τους συναδέλφους να σταματήσουν, πράγμα που έκαναν αμέσως. Σε λίγα λεπτά εμφανίστηκαν δύο αυτοκίνητα από τα οποία κατέβηκαν ο υπεργολάβος σιδεράς και 4 «φουσκωτοί» μπράβοι οι οποίοι κινήθηκαν απειλητικά προς τους σιδεράδες. Τότε οι συνάδελφοι τηλεφώνησαν στην αστυνομία Καρδίτσας και περιέγραψαν τα γεγονότα. Ακούγοντας ο υπεργολάβος και οι άλλοι την συνομιλία με την αστυνομία, σταμάτησαν. Κατόπιν ήρθε περιπολικό και κατατέθηκαν μηνύσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας, για απειλή.



Την επόμενη μέρα την Τρίτη 15/06 οι 8 απολυμένοι σιδεράδες παρουσιάστηκαν ξανά στο εργοτάξιο όπου επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με το άλλο συνεργείο. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στο εργοτάξιο η πρόεδρος και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση με τον υπεργολάβο καθώς και με τον υπεύθυνο εργοταξιάρχη της εταιρίας «ΕΛΤΕΡ», η οποία είναι η κατασκευαστική εταιρία που κατασκευάζει το συγκεκριμένο κομμάτι της Ε65 για λογαριασμό της «Φεροβιάλ».



Στη συνάντηση αυτή οι 8 σιδεράδες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μείνουν όλοι σε αυτό το εργοτάξιο για δουλειά ή να φύγουν όλοι. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και η γενικότερη δημοσιοποίηση του γεγονότος από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τρικάλων, έκαμψαν την εργοδοσία η οποία υποχώρησε στις απολύσεις και δέχθηκε να πάνε όλοι ξανά για δουλειά. Δέχθηκαν επίσης το επιπλέον αίτημα των 8 σιδεράδων να δουλεύουν με μεροκάματο και όχι με το κιλό, όπως ήθελε η εργοδοσία.



Η συγκεκριμένη μάχη που έγινε σε εχθρικότατο πεδίο, είναι μια πρώτη νίκη για τους οικοδόμους της περιοχής οι οποίοι καθημερινά δέχονται απειλές για απολύσεις και τελικά πολλοί χάνουν και τη δουλειά τους.



Απορία προκαλεί η ολιγωρία όλες αυτές τις μέρες της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων ενώ ήταν ενήμερη από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.



Είναι φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά οι τελευταίες αντεργατικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, έχουν αποθρασύνει την εργοδοσία η οποία δρα ασύδοτα και ανεξέλεγκτα. Θέλουν εργαζόμενους υποταγμένους, να δουλεύουν 12 και 13 ώρες την ημέρα, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Όποιος εργαζόμενος δεν υποτάσσεται, απολύεται με διάφορες προφάσεις.



Μόνο ο ενωμένος και αποφασιστικός εργατικός αγώνας μπορεί να τους φρενάρει. Όλοι μαζί να υποστηρίξουμε αποφασιστικά τα συμφέροντα μας, τις κατακτήσεις μας και τα δικαιώματα μας. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να αναδείξουμε εκείνα τα όργανα που θα στέκονται στο πλευρό μας.




Πρωτοβουλία εργαζομένων Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου