Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ενάντια στην κρίση

Στις 10 - 11 Απρίλη έγινε στο Παρίσι, μετά από κάλεσμα των SUD (Γαλλία) πανευρωπαϊκή συνάντηση ανεξάρτητων μαχητικών συνδικάτων, με θέμα την απάντηση στην κρίση. Κυκλοφόρησε το παρακάτω κείμενο και υπογράφτηκε από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλούν και άλλα συνδικάτα από όλη την Ευρώπη να το υπογράψουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια πανευρωπαϊκού συντονισμού και πανευρωπαϊκών δράσεων. Επόμενη συνάντηση στις 18/9 στη Ρώμη.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής συνυπογράφει τη διακήρυξη, ενάντια στην κρίση, των ευρωπαϊκών συνδικάτων. Καλούμε όλα τα συνδικάτα που έχουν ένα αγωνιστικό προσανατολισμό να τη συνυπογράψουν και να κινηθούμε όλοι μαζί σε μια κατεύθυνση πανευρωπαϊκού συντονισμού των εργατικών αντιστάσεων. Η πρόσκλησή μας απευθύνεται ιδιαίτερα στους ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά πόλεις.










Confederación General del Trabajo CGT (Estado español) Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας - Ισπανία



Confederación Intersindical (Estado español) Δια-συνδικαλιστική Συνομοσπονδία - Ισπανία



Intersindical Alternativa de Cataluña IAC (Cataluña) Δια-συνδικαλιστική Εναλλακτική Καταλωνίας



Confederazione Unitaria di Base CUB (Italia) Ενωτική Συνομοσπονδία Βάσης - Ιταλία



Sindicato dei Lavoratori intercategoriale SDL (Italia)



Confederazione Italiana di Base UNICOBAS (Italia) Ιταλική Συνομοσπονδία Βάσης


Confederazione dei comitati di Base COBAS (Italia) Συνομοσπονδία των Επιτροπών Βάσης - Ιταλία



Unione Sindicale Italiana USI (Italia) Ιταλική Συνδικαλιστική Ένωση



Transnationals Information Exchange TIE (Alemania) - Γερμανία



Sveriges Arbetares Centralorganisation syndikalisterna SAC (Suecia) Κεντρική Οργάνωση Σουηδών Εργαζομένων - Σουηδία



British Isles Regional Organising Committee - Industrial Workers of the World IWW (Grande Bretagne ) Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (τμήμα Μεγάλης Βρετανίας)



Confédération Nationale du Travail CNT (Francia) Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας - Γαλλία



Unión sindical Solidaires (Francia) Αλληλεγγυα Συνδικαλιστική Ένωση Γαλλία (SUD

Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους!

Η «κρίση» δείχνει την πλήρη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και των πολιτικών που στόχος τους είναι να εμπιστευτούν στην αγορά την ανθρώπινη τύχη. Ήταν κωμικό, πέρυσι, να βλέπει κανείς αυτούς που, όπως όλοι οι κυβερνήτες μας, ήταν άφωνοι θαυμαστές του ελεύθερου ανταγωνισμού, να μεταμορφώνονται σε αποστόλους της κρατικής παρέμβασης. Αλλά αν ήταν υπέρ της κρατικής παρέμβασης, ήταν για να σώσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, σύμφωνα με την πολύ γνωστή αντίληψη: «κοινωνικοποιούμε τις ζημιές και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη».

Έτσι χιλιάδες δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος, το δικό μας χρήμα, δόθηκε, χωρίς συζήτηση, για να σωθούν οι τράπεζες και οι μέτοχοι, ενώ είναι «αδύνατον» να βρεθεί δεκάρα τσακιστή για να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η οικονομική κρίση έπληξε την πραγματική οικονομία, η ύφεση είναι εδώ με επακόλουθο τις απολύσεις. Αφεντικά και κυβερνήσεις είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών, κυρίως ως προς την κοινωνική προστασία, το δικαίωμα στην εργασία, τις συνθήκες εργασίας και την υγεία στην εργασία. Ο στόχος τους είναι να πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί/ες, εκθειάζοντας σε κάθε χώρα την ενότητα με την κυβερνητική πολιτική ώστε να χρυσώσουν το χάπι. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός είναι οι μάστιγες που καταπολεμάμε.

Συνδικαλιστές, χτίζουμε τη διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων για να τους απαντήσουμε!

Τα αφεντικά και οι μέτοχοι έχουν χορτάσει με μερίσματα, με κάθε είδους φορολογικά δώρα, με ανταμοιβές υπέρογκες, έχοντας το κλειδί για περιουσίες που ξεπερνούν κάθε λογική.

Αυτοί πρέπει να πληρώσουν την κρίση τους. Εμείς να τους επιβάλλουμε τις κοινωνικές μας απαιτήσεις. Τώρα όσο ποτέ, η κινητοποίηση των μισθωτών είναι στην ημερήσια διάταξη.



Για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία για όλους και όλες, αναπτύσσοντας θέσεις εργασίας κοινωνικά χρήσιμες και που να καλύπτουν τις συλλογικές ανάγκες.



Για να εμποδίσουμε τα «κοινωνικά» σχέδια, τις απολύσεις, την προσωρινότητα (υπο-απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υποχρεωτική εργασία μισού ωραρίου, επιχειρήσεις προσωρινής εργασίας...)

Για να διασφαλίσουμε τις κοινωνικές παροχές και Τις παροχές επιδομάτων στους/στις άνεργους/ες και στις κοινωνικές εκείνες κατηγορίες που έχουν πληγεί από την κρίση (γυναίκες, μετανάστες, νέους...)

Για κοινωνικά δικαιώματα σε αρμονία από την κορυφή ώστε να σταματήσει το κοινωνικό dumping (κοινωνική υποβάθμιση): μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά ελάχιστοι πόροι...

Για να υπερασπιστούμε και να αναπτύξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους και όλες: υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, απεξάρτηση, μεταφορές, νερό, ενέργεια...

Για μείωση ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού, μείωση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Για να διανέμονται με τρόπο αλληλέγγυο οι πόροι και ο πλούτος.

Για να συμβάλλουν με φόρους αναλογικούς οι πλούσιοι, οι επιχειρηματίες, οι διευθύνοντες... Όποιος κερδίζει περισσότερο, οφείλει να πληρώνει περισσότερους φόρους. Πρέπει να αναδιανεμηθεί ο πλούτος.

Για το δικαίωμα στην κατοικία και την υγιεινή διατροφή.

Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μεταναστών.

Για την ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Για ν' αλλάξουμε πραγματικά μοντέλο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε ότι είναι χρήσιμο για την κοινότητα: στην εκπαίδευση, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στην επαρχία, στην κοινωνική μέριμνα, στη φροντίδα στον άνθρωπο, στις τεχνολογίες τις μη επιθετικές και μη ρυπογόνες, στα δίκτυα των μέσων μαζικής μεταφοράς...

Μαζί θα πάρουμε μέρος στην αντι-σύνοδο επ' ευκαιρία της άφιξης των Ευρωπαίων και Λατινο-αμερικανών ηγετών και στη διαδήλωση στις 16 Μάη στην Μαδρίτη.

Μαζί θα συμμετάσχουμε στην αντι-σύνοδο που θα γίνει στην Βαρκελώνη, από 4 έως 6 Ιουνίου, σαν απάντηση στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των Μεσογειακών χωρών.

Μαζί θα πάρουμε πρωτοβουλίες το φθινόπωρο.

Μαζί θα συμμετάσχουμε στις ευρωπαϊκές πορείες ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, κυρίως στην ευρωπαϊκή συνέλευση των ανέργων στις 16 Οκτώβρη και στη διεθνή διαδήλωση στις 17 Οκτώβρη στις Βρυξέλες.

Για να σώσουν το καπιταλιστικό τους σύστημα, τα αφεντικά και οι μέτοχοι έχουν διεθνώς οργανωθεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δράσει ξεπερνώντας τα σύνορα για να επιβάλλει ένα άλλο σύστημα, διαφορετικό από αυτό που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, λεηλατεί τους φυσικούς πόρους - φυσικές πηγές, λεηλατεί τις φτωχές χώρες και σκορπά την πείνα σ' ένα μέρος του πλανήτη.

Θέλουμε να προωθήσουμε τη θέσπιση ενός συνδικαλιστικού δικτύου εναλλακτικού στην Ευρώπη, ανοιχτό σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό και τον φιλελευθερισμό.

Παντού αναπτύσσουμε και συντονίζουμε την κοινωνική πάλη και οικοδομούμε την κοινή αντίσταση πανευρωπαϊκά! Απέναντι στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η γενική απεργία είναι απαραίτητη. Θέλουμε να την οργανώσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου