Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αλήτες, ρουφιάνοι… και απεργοσπάστες

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ




Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από το κεφάλαιο και προσπαθούν να συστρατευτούν επιχειρώντας να βάλουν αναχώματα με απεργίες και κινητοποιήσεις, κάποιοι προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.



Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ για τη μη συμμετοχή των δημοσιογράφων στη γενική απεργία της 20ης Μαΐου είναι προδοτική τόσο απέναντι στις εργατικές κινητοποιήσεις που αποσκοπούν στην καθολική συμμετοχή στο δρόμο, όσο και απέναντι στην πλειοψηφία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που απαιτούν, ως κομμάτι της εργατικής τάξης, να συμπορευτούν δυναμικά μαζί με τους υπόλοιπους προκειμένου να αναχαιτίσουν την επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.



Η απόφαση της ξεπουλημένης στους εργοδότες συντεχνίας της ΕΣΗΕΑ για μη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία ελήφθη στο όνομα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, έπειτα από πίεση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και μιας μικρής μερίδας δημοσιογράφων που, μέσω ενός κειμένου, καλούσαν και άλλους συναδέλφους να υπογράψουν ότι «δεν επιθυμούν τη συμμετοχή στην απεργία» υποκρύπτει την αλήθεια, στο όνομα της «ενημέρωσης» και του «λειτουργήματος» που επιτελούν οι δημοσιογράφοι.



Στην πραγματικότητα η αποχή των δημοσιογράφων από τις κοινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών, αφού πλέον και τη μέρα της απεργίας ο ιδεολογικός μηχανισμός των ΜΜΕ θα τεθεί στην υπηρεσία τους. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν, η απρόσκοπτη λειτουργία των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων όχι μόνο δεν συμβάλλει στην παρουσίαση τους αλλά, στα πλαίσια της επιλεκτικής ενημέρωσης και του «φιλτραρίσματος» των ειδήσεων, στοχεύει στην ολοκληρωτική κατασυκοφάντησή τους.



Στην πραγματικότητα, κάθε βράδυ οι υψηλόμισθοι αστέρες της «δημοσιογραφίας» με επιλεκτικούς καλεσμένους προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των ληστρικών μέτρων και για τις αναγκαίες θυσίες που απαιτούνται απʼ όλους μας, φιμώνοντας και καθυβρίζοντας κάθε διαφορετική φωνή που θα καταφέρει να δει το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, προκειμένου αυτή η πατροναρισμένη ενημέρωση να λειτουργεί αποδοτικά, μαθαίνουμε ότι πρόσφατα κάποιοι έλληνες δημοσιογράφοι μαζί με τα αφεντικά τους, τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, έλαβαν μέρος σε χρηματοδοτούμενα από το ΔΝΤ σεμινάρια από δικούς του έμπειρους επικοινωνιολόγους. Προφανώς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα την «αντικειμενική ενημέρωση»…



Στο όνομα της «αντικειμενικής ενημέρωσης» η λειτουργία των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν στοχεύει μόνο στο πατρονάρισμα του πλήθους των εργαζομένων που συμμετέχουν σε αυτές. Αποσκοπεί στη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων προκειμένου να στραφούν εργαζόμενοι εναντίον εργαζομένων. Στην περίπτωση απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την προβολή των «βουνών των σκουπιδιών στους δρόμους», σε απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ με τον «κίνδυνο μπλακ άουτ», σε απεργία στο χώρο της υγείας με το «δικαίωμα στην υγεία», σε απεργία των εκπαιδευτικών με το «δικαίωμα στη μόρφωση», σε απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την «αδυναμία μετακίνησης των πολιτών, σε μια γενική απεργία με την «παράλυση της χώρας».



Για όσους πάντως εξακολουθούν να κόπτονται για το ύψιστο αγαθό της ενημέρωσης, υπάρχει κατατεθειμένη εδώ και χρόνια η λύση του “απεργιακού δελτίου”, παραγόμενου από τους ίδιους τους συντάκτες και τις ενώσεις τους, χωρίς την παρέμβαση των ιδιοκτητών, χωρίς η είδηση να μετατρέπεται σε εμπόρευμα δίπλα σε διαφημίσεις. Όμως, κάτι τέτοιο, θα ήταν αντίθετο προς τη βούληση των αφεντικών και των συνδικαλιστών συμμάχων τους, στους οποίους οι συνάδελφοι που έγραψαν τα κείμενα της μη συμμετοχής στην απεργία, ακόμη και αν έχουν καλή προαίρεση, έκαναν «πλάτη» εν τοις πράγμασι.



Ως εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρνούμαστε να διαχωριστούμε από την εργατική τάξη που θεωρούμε ως «φυσικό» μας χώρο και αισθανόμαστε την ανάγκη να συμπορευτούμε με τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην ιστορικού μεγέθους επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο.



Αντιμετωπίζοντας ακριβώς τα ίδια προβλήματα και έχοντας τις ίδιες προοπτικές με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καταγγέλλουμε την απόφαση της ΕΣΗΕΑ ως απεργοσπαστική και δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε σθεναρά σε παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον.



ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ



ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ



Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ


http://katalipsiesiea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου