Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση – δεν είναι για παζάρια και για διάλυση


Συνάδελφοι-σσες,

Το σχέδιο-έκτρωμα Λοβέρδου για το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς ένα ακόμη αντεργατικό πλήγμα στην εκστρατεία που έχει κηρύξει η κοινωνική και πολιτική “χούντα” της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Είναι η καρατόμηση κάθε έννοιας κοινωνικής προστασίας, η πιο τρανταχτή απόδειξη του κανιβαλικού χαρακτήρα της κοινωνίας που μας ετοιμάζουν, η πιο χαρακτηριστική απόδειξη πως αυτό που ονομάζουν «σωτηρία της εθνικής οικονομίας», «αποφυγή της χρεοκοπίας», «διέξοδο από την κρίση» είναι το νεκροταφείο των εργατικών δικαιωμάτων και των όποιων κατακτήσεων δεκαετιών είχαν απομείνει.



Ανάλογος με το περιεχόμενο είναι και ο τρόπος προώθησής του: με συνοπτικές διαδικασίες και πλήρη περιφρόνηση ακόμη και των πολυδιαφημισμένων «δημοκρατικών θεσμών». Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, δηλαδή, ανάλογο με εκείνο της 6ης Μαΐου, οπότε ψηφίστηκαν τα μέτρα-σφαγείο του «μηχανισμού στήριξης», ή με αυτό του πακέτου της 3ης Μαρτίου και του Προγράμματος Σταθερότητας.



Απέναντι στο ασφαλιστικό-λαιμητόμο και γενικότερα στην πολιτική που προωθεί το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης και του ΛΑΟΣ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, της ΝΔ και της εργοδοσίας πρέπει να ξεσηκωθούμε εδώ και τώρα. Δεν αφήνουμε στιγμή να περάσει, ούτε περιμένουμε πότε η ΓΣΕΕ θα ξυπνήσει από το «λήθαργο», για να δει ότι εκτός από τους κερδοσκόπους υπάρχουν και τα αφεντικά, η ΕΕ, η κυβέρνηση, που εκτελούν εν ψυχρώ τα δικαιώματά μας. Πιάνουμε το νήμα των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα στις 5 Μαΐου και ξεδιπλώνουμε μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την ανατροπή της αντεργατικής καταιγίδας. Συνεχίζουμε στο δρόμο της τεράστιας απεργίας και διαδήλωσης της 5 Μάη που τάραξε τους κυρίαρχους. Που για να φοβίσουν και καταστείλουν τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους χρησιμοποίησαν τόνους χημικών, άγρια καταστολή και μια χυδαία ιδεολογική επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα. Από αυτή τη σκοπιά, είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να συκοφαντηθεί, να ταυτιστεί ή να συσχετισθεί το ταξικό εργατικό κίνημα, η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση και οι μαζικές και συγκρουσιακές αντιδράσεις των εργαζόμενων ενάντια στην επίθεση από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, με την εγκληματική ενέργεια της δολοφονίας 3 εργαζόμενων στην Marfin. Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες στρέφονται ενάντια στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες μας! Καταγγέλλουμε το όργιο βίας και τρομοκρατίας της ΕΛΑΣ, το αστυνομικό κράτος και τους μηχανισμούς του!



Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εργοδοσία της Marfin για την εγκληματική της στάση. Διαχωριζόμαστε αποφασιστικά και καταδικάζουμε την εγκληματική ενέργεια αυτών που σαν μέσο αντίδρασης διαλέγουν την τυφλή και μηδενιστική βία που στρέφεται τελικά κατά του ίδιου του λαϊκού κινήματος.



Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εργοδοτών, το «μνημόνιο» και τον «μηχανισμό στήριξης», και όλα τα μέτρα και νομοσχέδια που έπονται και είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών αναγκών είναι αδύνατη χωρίς αντιπαράθεση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο «μηχανισμός στήριξης».



Είμαστε αντίθετοι στο χρηματιστηριακό τζόγο, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και την ελεύθερη αγορά, στις ανταποδοτικές και κεφαλαιοποιητικές ασφαλιστικές αρχές συνολικά, και όχι απλώς στις ακραίες εκδηλώσεις τους.



Απαιτούμε ένα συνολικό πλαίσιο ασφαλιστικής προστασίας και μια κοινωνία που θα έχει ως επίκεντρο τις εργατικές ανάγκες κι όχι έναν ασφαλιστικό θεσμό που απλώς θα απαλύνει τις συνέπειες της αντεργατικής πραγματικότητας, της ελεύθερης αγοράς και της μισθωτής εκμετάλλευσης.



Αγωνιζόμαστε για να μπει φραγμός σε κάθε μέτρο που χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων και να μην περάσει το νομοσχέδιο Λοβέρδου. Ωστόσο, δεν μας καλύπτει η σημερινή κατάσταση ούτε το «κράτος πρόνοιας» του χθες και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».



Θεωρούμε ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Ότι στην κοινωνική προστασία δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους και στην ασφάλιση ο πρώτος λόγος ανήκει στις εργατικές ανάγκες και στον ουσιαστικό έλεγχό της από τους ίδιους τους εργαζόμενους.



Σ’ ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο πρέπει να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι, Έλληνες και μετανάστες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η αντιασφαλιστική επίθεση μας πλήττει όλους και μόνο ο ενιαίος αγώνας και η αλληλεγγύη μπορεί να οικοδομήσουν αποτελεσματικό μέτωπο αντίστασης.







Σε αυτά τα πλαίσια διεκδικούμε:



- Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας – Κανένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα.



- Πλήρης, δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρει δουλειά. Η περίοδος της ανεργίας να προσμετράται ως χρόνος εργασίας για τη συνταξιοδότηση.



- Να πληρώνουν για την ασφάλιση και τη σύνταξη μόνο το κράτος και οι εργοδότες. Αυξήσεις στους μισθούς για να μεγαλώσει η εργοδοτική εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση.



- Ειδική φορολόγηση των επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών κερδών. Καμιά φορολόγηση των εργαζομένων «για το καλό -δήθεν- της κοινωνικής ασφάλισης».



- Δημόσια και δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.



- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Pέππα, Πετραλιά κ.λπ.



- Η κατώτερη σύνταξη να είναι όσο πρέπει να είναι και ο κατώτερος μισθός (1.400 ευρώ).



- Η συμπλήρωση του 58ου έτους (για τον άντρα) και του 55ου (για τη γυναίκα) πρέπει να σημαίνει αυτόματα συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι «οι απαραίτητες προϋποθέσεις» (αριθμός ενσήμων). Πλήρης σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (25 χρόνια για τα βαρέα), ανεξάρτητα από ηλικιακό όριο.



- Επέκταση -και όχι περιορισμός- των Βαρέων και Ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη π.χ. courier.



- Να αποδώσουν άμεσα στα ταμεία τα τεράστια ποσά που καταλήστευσαν εργοδότες, τράπεζες και κράτος (περίπου 60 δισ. ευρώ ως τα τέλη του ’90).



- Άμεση απόδοση –και όχι χαριστικές ρυθμίσεις- των ανείσπρακτων οφειλών ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων προς το IKA.



- Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Να επιστραφούν τα χρήματα που χάθηκαν από τα αποθεματικά στα «σκάνδαλα του χρηματιστηρίου και των ομολόγων».



- Πλήρης εργατικός έλεγχος των Ταμείων από τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των συνταξιούχων.



- Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (σύνταξη, υγεία, πρόνοια). Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του.



Σε μια τέτοια προοπτική υπερασπιζόμαστε και όλα τα κεκτημένα των Ασφαλιστικών Ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης και λέμε όχι σε κάθε προσπάθεια «ενοποίησης προς τα κάτω».



Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας ενάντια σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση. Με κέντρο τους χώρους δουλειάς, το σύλλογό μας, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, παλεύουμε με διάρκεια, επιμονή και συνέχεια για την απόκρουση της επίθεσης. Έναν αγώνα για τη ζωή και το μέλλον μας. Γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ούτε ατομικός, ούτε εύκολος. Μόνο όλοι μαζί, μόνο με επιμονή και συνέχεια, μόνο με κλιμάκωση και οργάνωση μικρών και μεγάλων μαχών, μπορούν να μπουν εμπόδια, να μην εφαρμοστούν, να παρθούν πίσω τα μέτρα. Μόνο έτσι δεν θα έρθουν κι άλλα. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για νέες διεκδικήσεις και νίκες.







- Την Πέμπτη 20 Μάη λέμε ένα ακόμα μαζικό και αποφασιστικό



ΟΧΙ στην επίθεση.



- Λέμε ένα ακόμα ΝΑΙ στη ζωή και τις ανάγκες μας.







Την Πέμπτη 20 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ!



........................................................................................................







ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου