Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΚΡΙΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Μέσα στην δύσκολη συγκυρία της κρίσης, στις εκδόσεις Μεταίχμιο φαίνεται ότι αποφασίσανε πως η επιχείρηση πρέπει να μπει σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης και γιγάντωσης. Ακούσανε προφανώς τις προτροπές των παρατρεχάμενων οικονομολόγων της κυβέρνησης και του Δ.Ν.Τ. που μας καλούν να δούμε την κρίση σαν μια ευκαιρία. Και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια κάποιου «θεόσταλτου και πεφωτισμένου» τεχνοκράτη μανατζερά. Γι αυτό το λόγο προσέλαβαν καινούργιο στέλεχος για να υλοποιήσει το σχέδιο.








Μέχρι εδώ, όλα θα μας ήταν αδιάφορα αν δεν προέκυπτε το αυτονόητο για αυτές τις περιπτώσεις. Το ότι δηλαδή τις αλλαγές αυτές τις πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Έτσι, ο καινούργιος διοικητής σήκωσε τα μανίκια, έπιασε δουλειά, διάβασε νούμερα και δείκτες και άμεσα αποφάνθηκε: «Δυο δειγματιστές δεν συνάδουν με το όραμα της εταιρείας και πρέπει να απολυθούν», πράγμα το οποίο πραγματοποιήθηκε άμεσα.







Δε θα αναφερθούμε στο αυτονόητο το ότι δηλαδή η δουλειά ενός συνάδελφου δεν μπορεί να κριθεί από μια στατιστική ανάλυση και από ξερά νούμερα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε πως δυο συνάδελφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή άνεργοι με τις ζωές τους να εξορίζονται στη σφαίρα της επισφάλειας, μέσα σε μια συγκυρία που όλοι γνωρίζουμε, επειδή οι «δείκτες» τους δεν ταιριάζουν στο «όραμα» που υπάρχει για την επιχείρηση. Και βέβαια, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια και των υπολοίπων εργαζομένων, αφού κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο θύμα του αναπτυξιακού σχεδίου ενός εκδοτικού οίκου ο οποίος ποτέ δε φοβήθηκε να απολύσει.







Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι η συλλογικοποίηση των εργαζόμενων. Μόνο η συναδελφική αλληλεγγύη μπορεί να αντισταθεί στην επιχειρούμενη ισοπέδωση των ζωών μας καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται να οδηγηθούμε στην εξαθλίωση, προκειμένου να διασωθούν οι τζίροι και τα υπερκέρδη των αφεντικών μας αλλά και των παρατρεχάμενών τους.











ΚΡΙΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.



ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου