Κυριακή 16 Μαΐου 2010

εστιατόριο BANQUET: Ραγδαίες εξελίξεις!!!


Χθές 8η συνεχόμενη μέρα αποκλεισμού η εργοδοσία βγήκε στην αντεπίθεση. Όταν η επιτροπή αλληλεγγύης και αλληλέγγυοι πήγαν έξω από το μαγαζί για να πραγματοποιήσουν τον προγραμματισμένο αποκλεισμό τους περίμενε σύσσωμη η εργοδοσία μαζί με υπεύθυνους, μπάρμαν, κάποιους από τους γνωστους ρουφιάνους, 2-3 εργαζόμενους από το κατάστημα, δικηγόρους και κάποιους "αλληλέγυους" από την τάξη τους και το συφερτό τους.




Ακολούθησαν βρισιές, απειλές και κάποια ψιλόσπρωξίματα από τη μεριά της εργοδοσίας ενώ ακούστηκαν ακραίοι χαρακτηρισμοί για τον Βαγγέλη Κιτσώνη και τους υπόλοιπους 7. Μέσα στο μαγαζί επίσης κάποιοι από τους 7 που δούλευαν δέχονταν συνεχώς βρισιές και απειλές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας "αλληλέγγυος" της εργοδοσίας είχε πάρει αγκαζέ έναν μπάτσο που ήταν εκεί και απειλούσε με μυνήσεις προσωπικά έναν, έναν τους παρευρισκόμενους.



Από τους εργαζόμενους που βγήκαν έξω και δεν είναι δηλωμένοι ρουφιάνοι δεν δημιουργήθηκε ιδιαίτερη ένταση καθώς σχεδόν όλοι παρακολουθούσαν με τα κεφάλια κατεβασμένα και απλά ψέλιζαν κάποια πράγματα μετά από πιέσεις των αφεντικών.



Σημαντικό είναι οτι κανένας αλληλέγγυος δεν τσίμπησε στις προκλήσεις και έτσι η ένταση γρήγορα εκτονώθηκε. Οταν έφασαν στο χώρο μέλος της διοίκησης του σωματείου επισιτισμού και μελος της διοίκησης του Εργατικού κέντρου τα αφεντικά άλλαξαν το τροπάριο και από την επιθετικότητα το γύρισαν στην κλάψα (καταστρεφόμαστε, δε βγαίνουμε και εμεις βιοπαλαιστές είμαστε και άλλα τέτοια).



Όσοι από τους 7 δούλευαν βγήκαν έξω και συζήταγαν με τον εκπρόσωπο του ΕΚΘ, του σωματείου και της επιτροπής αλληλεγγύης και της εργοδοσίας, με την εργοδοσία να προσπαθεί να πάρει πίσω τις βρισιές και τις απειλές που εκστόμιζε εναντίον τους λίγο πριν.



Σήμερα το πρωί το μεγάλο αφεντικό του καταστήματος που μέχρι τώρα δεν φαινόταν πουθενά κάλεσε τους 7 για διαπραγματεύσεις. Στις διαπραγματεύσεις δεν δέχτηκε την παρουσία του σωματείου και του απολυμένου Βαγγέλη Κιτσώνη, στον οποίο δεν επέτρεψε την είσοδο στο μαγαζί. Η απάντηση που πήρε από τους 7 είναι ότι αυτοί είναι μία γροθιά και ή θα τους αντιμετωπίσει όλους μαζί (και τον Βαγγέλη Κιτσώνη) ή κανέναν.



Η απάντηση του εργοδότη ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση κλείνει από σήμερα και για άγνωστο διάστημα το μαγαζί. Μάλλιστα επικοινώνησε με όσους εργάζονταν σήμερα να μην πάνε στην εργασία τους.



Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης δεν έχει τηρήσει ούτε τα νομικά που χρειάζονται για αυτή του την ενέργεια και ότι πρέπει να πληρώσει το προσωπικό για όσο διάστημα μένει κλειστός αν όχι όλο το μισθό τους, σίγουρα ένα σημαντικό ποσοστό. Επίσης το διαφαινόμενο (δεν είναι ακόμα σίγουρο γιατί δεν έχει ακυρώσει τις παραγγελίες στους προμηθευτές) LOCK OUT δεν σημαίνει ότι κλείνει(χρεωκοπεί) η επιχείρηση, γι αυτό χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη διαδικασία και αποδείξεις ότι το κατάστημα έχει αρνητικό ισολογισμό, πράγμα σχεδον αδύνατο αφού το προηγούμενο διάστημα είχε υπερβολικά υψηλά κέρδη.



Τι κάνουμε από εδώ και πέρα?



1. Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά και το τελευταίο χαρτί που έπαιξε ο ιδιοκτήτης οι 8 εργαζόμενοι όχι απλά δε λύγισαν αλλά είναι και ακόμα πιο αποφασισμένοι και εξαγριωμένοι. Αυτοί μαζι με μέλη από την επιτροπή αλληλεγγύης θα αναλάβουν να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να τους κάνουν σαφές ότι ή όλοι μαζί θα πεινάσουμε ή όλοι μαζί θα φάμε και ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ του ταμείου αλληλεγγύης θα το μοιραστούν ΟΛΟΙ όχι μόνο οι 8 αντίθετα με τη στάση του αφεντικού που ενω μέχρι τώρα τους εγλειφε τους πετάει αβοήθητους στο δρόμο.



2. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Το σημερινό ραντεβού για τις 9μμ όχι μόνο ισχύει αλλά πρέπει να είναι μαζικότερο από κάθε άλλη φορά και αν το μαγαζί είναι όντως κλειστό θα μετατραπεί σε διαδήλωση η οποία θα περάσει από πολλά κάτεργα του επισιτισμού μεταξύ των όποιων και ένα ιδιοκτησίας ενός εκ των εργοδοτών.

Το ζήτημα πρέπει να ανοίξει σε όλο τον κλάδο και σε όλη την πόλη.

Ισχύει και το ραντεβού της Κυριακής για τις 14:00. Οι συναντήσεις είναι μητροπόλεως με Γούναρη(Ναυαρίνου).

Συνέλευση της επιτροπής αλληλεγγύης Κυριακή στις 19:00 στο Εργατικό κέντρο.

Θα προταθούν κινητοποίησεις για όλη την επόμενη εβδομάδα.



3. Κινήσεις οικονομικής ενίσχυσης για να αντέξουν οι εργαζόμενοι το LOCK OUT (είναι απλήρωτοι το τελευταίο 15ήμερο) με κεντρικό γεγονός ΣΥΝΑΥΛΙΑ την ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Μάη στις 9μμ στο πολυτεχνείο ΑΠΘ. Όποιος ενδιαφέρεται να παίξει ή και να βοήθησει (μπαρ, στήσιμο κλπ) ας επικοινωνήσει στο 6937358563.



4. Ήδη γίνεται και θα γίνει κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις, συλλογικότητες, καταλήψεις και στέκια της πόλης για περαιτέρω υποστήριξη του αγώνα.



5. Θα κινηθούν όλες οι νομικές και λοιπές διαδικασίες με αγωγές και καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας για τις βρισιές και τις απειλές εναντίον εργαζομένων και για την απειλή για κλεισιμο και για το κλείσιμο του μαγαζιού.



6. Θα γίνει προσπάθεια για συνέντευξη τύπου με την υποστήριξη του σωματείου και του ΕΚΘ.



Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο αγώνας αυτός από μια απλή διεκδίκηση έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα τάξης, το αντιλαμβάνοντια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΒANQUET (είναι πολύ περήφανοι για αυτό) το αντιλαμβάνεται όμως και η εργοδοσία (αρκεί κανεις να παρατηρήσει ποιοι ήταν εκεί χτες άλλα και άλλες μέρες των κινητοπιήσεων. Μεγαλοαφεντικά του επισιτισμού, τοκογλύφοι, μπράβοι και άλλα μεγαλολαμόγια της πόλης).

Γι αυτό λοιπόν πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς, τις μικρότητες και τις γκρίνιες. Έχουμε χρέος απέναντι στην τάξη και τους ίδιους μας τους εαυτούς αυτός ο αγώνας όχι μόνο να νικήσει αλλά και να επεκταθεί αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα ΔΝΤ-ΕΕ-ΠΑΣΟΚ. Οι διαθέσεις και η στάση των εργαζομένων στο BANQUET είναι χαρακτηριστική για το τι επικρατεί και σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους (φάνηκε και την 5/5), οι οποίοι πρέπει επιτέλους να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στους εργοδότες.



Δεν πρέπει να μας φοβίζει η στάση της εργοδοσίας το μόνο που κάνει είναι να καίει ένε, ένα τα χαρτιά της, η αποφασιστικότητά μας θα τους γονατίσει!





ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου