Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ :ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε μια βάρβαρη και χωρίς προηγούμενο επίθεση ενάντια στα πιο βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις μας, που εξαπολύεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλοι εμείς οι αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών αλλά και των προσλήψεων αναπληρωτών, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα σταθερότητας.


Η Διαμαντοπούλου που προεκλογικά υπόσχονταν κατάργηση της ωρομισθίας και μιλούσε για πάνω από 7000 χιλιάδες διορισμούς εξαπάτησε τον κόσμο υφαρπάζοντας την ψήφο του. Σήμερα έξι μήνες μετά και χωρίς καμία νομιμοποίηση προωθεί την καταστροφή της δημόσιας εκπαίδευσης και οδηγεί τους εκπαιδευτικούς στην βαρβαρότητα και την ανασφάλεια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση της Διαμαντοπούλου που προωθεί τον ΑΣΕΠ σαν αποκλειστικό τρόπο πρόσληψης, καταργώντας έτσι τον μοναδικό στην πραγματικότητα σίγουρο τρόπο που οδηγεί στο διορισμό, την προϋπηρεσία. Ο ΑΣΕΠ είναι ένας πανάκριβος διαγωνισμός που μετά από τόσα χρόνια, όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα της εκπαίδευσης, αλλά έχει εξοντώσει τους εκπαιδευτικούς και έχει γεμίσει τους πίνακες με χιλιάδες επιτυχόντες, που τελικά δεν διορίστηκαν ποτέ. Σε αυτή την κατάσταση προστέθηκε και η φετινή μείωση των διορισμών στο μισό και των προσλήψεων των αναπληρωτών κατά 70% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης. Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ανοικτό ΑΣΕΠ, ανά διετία δηλ. χωρίς να προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διορισμοί θα μειωθούν ακόμα περισσότερο ή θα είναι απλά εν δυνάμει διοριστέοι. Το «μεταβατικό στάδιο» του υπουργείου είναι κάτι περισσότερο από κοροϊδία, καθώς η μείωση για φέτος των διορισμών αναβάλει ακόμη και την απορρόφηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στα δύο επόμενα σχολικά έτη.

Άμεση μονιμοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο. Αυτό αποτελεί και το μόνο μεταβατικό στάδιο που μπορούμε να συζητήσουμε. Το υπουργείο με τις προτάσεις του απαξιώνει πλήρως τους κόπους και την διδακτική εμπειρία τόσων χρόνων. Η προϋπηρεσία αποτελεί βασικό προσόν με το οποίο κάθε εργαζόμενος μπορεί να βελτιώσει την επαγγελματική του κατάσταση τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα. Αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικοί τόσο στην ειδική αγωγή, όσο και στο ολοήμερο δημοτικό και την τεχνική εκπαίδευση εργάζονται για χρόνια ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και δεν διορίζονται ποτέ γιατί το υπουργείο δεν προκηρύσσει οργανικές θέσεις, με τη δήθεν δικαιολογία ότι δεν προβλέπεται ΑΣΕΠ για αυτές.

Να καταργηθεί η ωρομίσθια. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών μειώνεται, ενώ αυξάνεται ραγδαία η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, που προσλαμβάνονται στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εργάζονται με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις.

Καταδικάζουμε το νομοθετικό πραξικόπημα του Υπουργείου. Απαιτούμε απορρόφηση όλων όσων έχουν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης από το νόμο (επιτυχόντες του προηγούμενου ΑΣΕΠ, 30μηνο, 24μηνο με ΑΣΕΠ) μέσα στην σχολική χρονιά 2010/2011.



Όχι στο πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Οποιαδήποτε επιμόρφωση απαιτείται να γίνεται είτε στο πανεπιστήμιο είτε μετά τον διορισμό με ευθύνη, χρηματοδότηση και εποπτεία του κράτους. Δεν αντέχουμε άλλες δοκιμασίες και εξευτελισμούς που επιβαρύνουν πέραν όλων των άλλων με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος τους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.



Να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Τα προβλήματα στην παιδεία είναι χρόνια και βαθύτατα. Η ελλιπής χρηματοδότηση (η Ελλάδα κατέχει τις τελευταίες θέσεις σχετικά με τις δαπάνες για την παιδεία) και είναι-μαζί με τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό-οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε κακής ποιότητας εκπαίδευση και γενικότερα στην κακοδαιμονία και στην εμπορευματοποίηση της παιδείας.



Καμία περικοπή διορισμών, προσλήψεων και επιδομάτων λόγω της κρίσης. Την κρίση δεν τη δημιούργησαν, ούτε την εντείνουν οι εκπαιδευτικοί. Ειδικά μάλιστα τώρα στις δύσκολες μέρες που ζούμε και τις ακόμη δυσκολότερες που έρχονται, όπως ομολογείται από όλες τις πλευρές και όλοι γνωρίζουμε, απαιτείται το υπουργείο να διασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία στους εκπαιδευτικούς.



Όχι στην αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας που προωθείται από τη διάταξη για το δόκιμο εκπαιδευτικό. Για την κατάσταση στην εκπαίδευση δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, εφόσον αυτές αποφασίζουν διοικούν και μάλιστα χωρίς να παίρνουν υπόψη τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.



ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ

Γράψου τώρα στο σωματείο. Ενωμένοι και ξεπερνώντας τους διαχωρισμούς που μας έχουν επιβάλει και κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων μας θα επιβάλλουμε την απόσυρση των μέτρων. Το σωματείο καλεί άμεσα σε συσπείρωση και αγωνιστική δράση όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Η αναμονή, πολύ περισσότερο η απογοήτευση και η παραίτηση είναι η καλύτερη υπηρεσία στα κυβερνητικά σχέδια! Συμμετέχουμε μαζικά στο πρόγραμμα δράσης του σωματείου:



Πανελλαδική τριήμερη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 3, 4 και 5 Μάη και καλεί όλους τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση:



Τρίτη 4 Μάη στις 8.00π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας και στις 12.30μ.μ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου