Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στις 2/9/2010 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη(ΔΟΛ) ανακοινώνει το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα, θυγατρικής εταιρείας του οργανισμού, στέλνοντας στην ανεργία τους 100 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης. Ο ΔΟΛ, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο των ΜΜΕ και βασικός στυλοβάτης του καθεστώτος έχει να επιδείξει πολλά ʽʼκατορθώματαʼʼ στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Από διαμορφωτής της ʽʼκοινής γνώμηςʼʼ, μέσα από πολλά έντυπα και τηλεοπτικούς σταθμούς, και σταθερός σύμμαχος της εξουσίας εδώ και δεκαετίες, ως το σκάνδαλο εκατομμυρίων του χρηματιστηρίου όπου ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Δήθεν χορηγός του ʽʼελληνικού πολιτισμούʼʼ στήνοντας εκδηλώσεις και φιέστες εκατομμυρίων χρηματοδοτούμενες σε μεγάλο ποσοστό από το ίδιο το κράτος(δηλαδή από τις φορολογικές εισφορές όλων μας) και με συμμετοχή στο μεγάλο φαγοπότι της ολυμπιάδας του 2004. Όλα αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που καταδεικνύουν την αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση του ΔΟΛ με το κράτος και κάνουν κατανοητό το γιατί ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους στη χώρα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση για το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ Ψυχάρης αγόρασε ποσοστό μεγάλου τραπεζικού ομίλου.




Η υπόθεση αυτή είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι από το καινούριο ψηφιδωτό που στήνεται εδώ και μερικούς μήνες από την κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ και της ΕΕ και αφορά μια γενικευμένη εργοδοτική τρομοκρατία, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση και έχοντας πλέον και επίσημα σύμμαχο το κράτος, εξαπολύουν μαζικές επιθέσεις στους εργαζόμενους προσπαθώντας να καταργήσουν κεκτημένα που ισχύουν για πάνω από έναν αιώνα και τα οποία κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες εργαζομένων. Οι μαζικές απολύσεις, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα ελαστικά ωράρια, οι πετσοκομμένοι μισθοί και τα δώρα, δείχνουν να είναι μόνο η αρχή στα σχέδια κράτους και αφεντικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, κατασπαταλώντας επί δεκαετίες εκατομμύρια, τα οποία πάντα προέρχονταν και προέρχονται από τη φορολογία εις βάρος μας.



Από την άλλη, οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο μνημόνιο» καταρρίπτουν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων για την αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού μοντέλου που είναι προέκταση των ίδιων των αφεντικών και του κράτους. Με την ανεργία και τον πληθωρισμό να εκτινάσσονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα και τη φτώχεια να χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων νοικοκυριών, η εργοδοτική και κομματική συνδικαλιστική ηγεσία προσπαθούν να βάλουν ταφόπλακα στις ζωές των εργαζομένων και των ανέργων.



Σαν αναρχικοί και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της εργατικής τάξης, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην καταλληλότερη στιγμή για να βάλουμε τα θεμέλια της κοινωνικής αντίστασης από τα κάτω, της ανάπτυξη ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και όλα τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας, ούτως ώστε να δώσουμε την τελική απάντηση σε αυτό το σύστημα της συνεχούς υποδούλωσης και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.



Οι οικονομικές και γενικότερα οι επί μέρους διεκδικήσεις, αν και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για μας(1ον γιατί ο καπιταλισμός εφευρίσκει συνεχώς τρόπους να τις αναιρεί στην καθημερινότητά μας, π.χ. μέσω της φορολογίας και της ακρίβειας και 2ον επειδή αγωνιζόμαστε για την ολοκληρωτική κατάρρευση της εξουσίας και την οικοδόμηση μιας αταξικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα προσφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και θα απολαμβάνουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους), ωστόσο στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων και σε κάθε αγωνιζόμενο που έρχεται σε ρήξη με την εργοδοσία και τα αφεντικά διεκδικώντας τα αυτονόητα. Αν και οι στοχεύσεις μας δείχνουν να είναι διαφορετικές, θεωρούμε ότι μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεζομένων μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος μιας γενικευμένης κοινωνικής αντίστασης απέναντι στην εξουσία. Γνωρίζουμε επίσης πως το κράτος και τα αφεντικά προσπαθούν να αποδυναμώσουν αυτές τις σχέσεις αλληλεγγύης, προτάσσοντας συνεχώς τη λογική της προσωπικής διεκδίκησης και του ατομικού ανταγωνισμού, προκειμένου να βρίσκουν ανοιχτές τις πόρτες για να εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο, την οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να συναντούν καμία αντίσταση.



Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναδιάρθρωσης της καπιταλιστικής παραγωγής εμείς προτάσσουμε την αυτοοργάνωση και με όπλο μας την αλληλεγγύη δίνουμε συλλογικές απαντήσεις στα σχέδια της εξουσίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα βασίζεται στη γενικευμένη αυτοδιεύθυνση.



Ενάντια στην τρομοκρατία κράτους και αφεντικών οικοδομούμε γέφυρες ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, οργανώνουμε την αντίσταση









ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ



Ανοιχτή συνέλευση αναρχικών για ενιαίο πολυμορφικό κίνημα

1 σχόλιο:

  1. DIY Ντοκιμαντέρ για των αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα

    http://wp.me/pPn6Y-2Se

    ΑπάντησηΔιαγραφή