Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ανακοινωση της CGT για τη Γενική Απεργία στις 29 Σεπτέμβρη*

Η CGT επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι η επιτυχία αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μεγάλη εκστρατεία των Αρχών και των βιομηχάνων στα ΜΜΕ ενάντια στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.




Αυτές είναι οι πρώτες μας εντυπώσεις από την έκβαση της σημερινής Γενικής Απεργίας.



Σε ορισμένους τομείς-“κλειδιά”, υπήρξε μαζική συμμετοχή στην απεργία σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Για παράδειγμα, σούπερ-μάρκετ και καταστήματα τροφίμων σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Valladolid, Σεβίλλη και Σαραγόσα. Στα εργοστάσια αυτοκινήτων Seat-Ford, Renault, Opel και Volkswagen. Σε εργοστάσια πετροχημικών και χάλυβα, φυτείες, εξόρυξη ορυκτών, παροχή φυσικού αερίου, δημόσιες υπηρεσίες όπως η συγκομιδή αποβλήτων και ταχυδρομεία, μεγάλης κλίμακας κατασκευές, οι λιμενεργάτες σε Βαρκελώνη, Βαλένθια, Algeciras και ούτω καθεξής.



Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τις κανονικές ημέρες. Ένας άλλος τομέας με πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής ήταν οι οπτικοακουστικές επικοινωνίες, με το πλήρες κλείσιμο των Canale Sur και Telemadrid, και τα υπόλοιπα δημόσια ΜΜΕ λειτούργησαν με ελάχιστες υπηρεσίες.



Οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτούργησαν με το 25% των κανονικών υπηρεσιών, ενώ στον ιδιωτικό τομέα των μεταφορών (αεροπορικές πτήσεις, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές και φορτίων και επιβατών) υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή στην απεργία.



Η CGT επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι η επιτυχία αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μεγάλη εκστρατεία των Αρχών και των βιομηχάνων στα ΜΜΕ ενάντια στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.



Παρομοίως, η CGT επιθυμεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της σε πάνω από εκατό εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο που υποστήριξαν τη Γενική Απεργία.



Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε τις πολυάριθμες πικετοφορίες πληροφόρησης που έγιναν στα κύρια κέντρα εργασίας, κάτι που αποδεικνύει την τεράστια αίσθηση δυσαρέσκειας εκ μέρους των εργαζόμενων, ως αποτέλεσμα της αφόρητης κατάστασης στην οποία ζούμε ήδη λόγω της επίθεσης εκ μέρους των πολιτικών και των επιχειρηματιών.



Η CGT επιθυμεί, επίσης, να καταγγείλει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τη βιαιότητα των επιθέσεων της αστυνομίας κατά των εργαζομένων που ασκούσαν απλώς ελεύθερα το δικαίωμά τους στην απεργία και το δικαίωμα να πληροφορήσουν τους συναδέλφους τους στις πύλες των εργοστασίων. Ως συνέπεια της απαράδεκτης αυτής στάσης της αστυνομίας, είναι να έχουν σημειωθεί πολλές συλλήψεις και δεκάδες τραυματισμοί εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη της CGT και κρατούνται έως τώρα χωρίς κατηγορία.



Η CGT καταγγέλλει, ακόμα, την παρενόχληση και τη σύλληψη ομάδας ποδηλατών στη ζώνη Atoch της Μαδρίτης, το οποίο είναι ένα σοβαρό αδίκημα για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους.



Τέλος, η CGT καταδικάζει τον τραυματισμό μιας συντρόφισσας, που χτυπήθηκε από ένα φορτηγάκι που ανήκει στην εταιρεία Boyaca στις πύλες του εργοστασίου Bermont στη Coslada (Μαδρίτη). Αν και τα τραύματά της δεν είναι σοβαρά, απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη.



Ο μόνιμος γραμματέας της Συνομοσπονδιακής Επιτροπής της CGT



Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010



* Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 30 Σεπτέμβρη 2010.







Related Link: http://www.cgt.es

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου