Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ -ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Την Δευτέρα στις 5/4, ο σερβιτόρος και συνάδελφος Βαγγέλης Κιτσώνης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το εστιατόριο στο οποίο εργάζεται εδώ και 6 μήνες περίπου για να πληροφορηθεί για το πρόγραμμα εργασίας του. Αντί γιʼ αυτό, η υπεύθυνη του καταστήματος του είπε: όχι μόνο ότι δεν είναι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αλλά να παραδώσει και την στολή της εργασίας του μέσα στις επόμενες μέρες. Σε ερώτηση που έγινε από τον εργαζόμενο αν συμβαίνει κάτι ή αν το κατάστημα τον απολύει, η απάντηση της υπευθύνου ήταν η ίδια. Την ίδια τακτική συνέχισαν να εφαρμόζουν και την επόμενη εβδομάδα οι εργοδότες δια στόματος της υπευθύνου.



Το περιστατικό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο, ονόματι banquet που βρίσκεται στο κέντρο της Θες/νίκης, η κατάσταση είναι τραγική. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων(από τους οποίους αρκετοί είναι μετανάστες) οι εργοδότες δεν τηρούν ούτε ίχνος της εργατικής νομοθεσίας. Οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται καθυστερημένα (μόλις περάσεις όλα τα τεστ της εργοδοσίας) μπορεί και μετά από ένα χρόνο!!! Όσοι καταφέρουν και έχουν πρόσληψη, τα ένσημα δεν είναι όσα πρέπει αλλά μισά ή και λιγότερα. Ούτε συζήτηση δεν γίνεται βέβαια για την πληρωμή με βάση την Σ.Σ.Ε. του κλάδου. Έτσι τα μεροκάματα είναι χαμηλά και οι προσαυξήσεις για υπερωρίες, βραδινά, αργίες κτλ. δεν πληρώνονται καθόλου!!! Αρκετοί σερβιτόροι έρχονται για δοκιμαστικά ανά 1-2 εβδομάδες όπου δεν πληρώνονται, δεν τους γίνεται πρόσληψη και ύστερα τους διώχνουν. Μάλιστα οι εργοδότες παρακρατούν ακόμα και τα tips των εργαζομένων που είναι κομμάτι του μισθού τους και υπολογίζονται στα 400-500 ευρώ ημερησίως. Στους περισσότερους εργαζόμενους δεν δίνονται τα ρεπό τους κανονικά ενώ το 6μερό είναι μια πάγια κατάσταση όπως επίσης και δεν δίνεται και φαγητό. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εργοδοτική τρομοκρατία, με μεθόδους όπως οι κάμερες στον χώρο εργασίας καθώς και τα χρηματικά πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται στους εργαζόμενους αν κάνουν κάποιο λάθος ή αργήσουν να προσέρθουν στην εργασία τους. Όσο για τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας αυτά δεν καταβάλλονται καθόλου ή δίνονται λειψά.



Έτσι με αφορμή όλα τα παραπάνω, αλλά και ότι οι εργοδότες πλήρωσαν καθυστερημένα (ύστερα από πολλές εγκλείσεις των ίδιων εργαζομένων) τους εργαζόμενους για την εξόφληση μισθοδοσίας του Μαρτίου όπως επίσης δεν έδωσαν καθόλου το δώρο Πάσχα για το 2010, ο συνάδελφος, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν γιʼ αυτή την κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να μην συμπεριληφθούν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, όπως και ένας ακόμη σερβιτόρος που πρωτοστάτησαν στη διαμαρτυρία, στο πρόγραμμα εργασίας της επόμενης εβδομάδας. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνάδελφος δεν είχε πρόσληψη. Οι συγκεκριμένοι εργοδότες, οι οποίοι έχουν και άλλα καταστήματα στο κέντρο της Θες/νίκης (Αχίλλειον κτλ.) συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους εργαζόμενους.



Έτσι, την Δευτέρα στις 12/4 και εφόσον ο συνάδελφος (και μέλος του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκης - Πιερίας – Χαλκιδικής) δεν ήταν ξανά στο πρόγραμμα εργασίας προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίαςκαι στο ΙΚΑ για όλα τα παραπάνω.







... λίγα λόγια για τον κλάδο...



Η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού, όσον αφορά τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο». Είναι ένας από τους κλάδους εργαζομένων που χτυπήθηκε άμεσα και άγρια, τα τελευταία 20 χρόνια, από τις νεοφιλελεύθερες - αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ανεξαιρέτως, δίνοντας το δικαίωμα στην πλειοψηφία της εργοδοσίας να παραβιάζει κάθε είδους εργατικής νομοθεσίας αλλά και αξιοπρέπειας των εργαζομένων.



Οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων (μάγειρες, σερβιτόροι, διανομείς, πωλητές φαγητού κτλ) βιώνουμε την ανασφάλεια, την ελαστική και μαύρη εργασία στο πετσί μας. Τα χαμηλά μεροκάματα (οι εργοδότες παρακρατούν ακόμη και τα tips που είναι κομμάτι του μισθού) , τα εξοντωτικά ωράρια και τα ανύπαρκτα ρεπό(το 5μερο και 8ωρο δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά),η ανασφάλιστη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, έχουν γίνει καθεστώς. Επίσης, η ελαστική εργασία, έχει ευρεία εφαρμογή αφού όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, και κυρίως οι νέοι δουλεύουμε με καθεστώς μερικής απασχόλησης,3μερα ,2μερα, «σπαστό» ωράριο κτλ. Φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται για την εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. Σύμφωνα με στοιχειά τις Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό είναιπερίπου 850.000. Από αυτούς μόνο οι 200.000 είναι εγγεγραμμένοι στο ΙΚΑ, δηλαδή 650.000 ανασφάλιστοι (περίπου 70% μαύρη εργασία). Και βεβαία όλα αυτά υπό καθεστώς πλήρους τρομοκρατίας από τους εργοδότες.



ΝΑΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ



Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Γι' αυτό λοιπόν τέρμα τα αστεία, τέρμα και οι αυταπάτες. Να σταματήσουμε την γκρίνια, την μουρμούρα, την ηττοπάθεια, την αναζήτηση ατομικών λύσεων, την αλληλοφαγωμάρα. Η οργή και η αγανάκτηση μας για να είναι αποτελεσματικές χρειάζεται οργάνωση των αγώνων μας. Στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, να προχωρήσουμε άμεσα:



·Στην ενίσχυση της αυτοοργάνωσής μας.



Σε κάθε χώρο δουλειάς να δημιουργήσουμε ομάδες αντίστασης και επιτροπές αγώνα, οπού στόχο θα έχουν, να βρεθούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας (από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο) και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.



Να ενισχύσουμε το Σωματείο μας αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι αυτή την υπόθεση, παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας. Να απαλλαγούμε επιτέλους από τις ξεπουλημένες ηγεσίες, που μπαίνουν συνεχώς εμπόδιο στα όνειρα μας.



·Στην ανάπτυξη και ενότητα των αγώνων μας με αποφασιστικές μορφές πάλης.



Να είμαστε ενάντια σε κάθε διάσπαση των αγώνων μας. Να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας, που είναι οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, οι απεργίες ,η συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί καταστημάτων, οι καταλήψεις κτλ.



Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν, να ενισχύσουν, και να ενταχτούν, με όποιο τρόπο μπορούν, σε αυτή την προσπάθεια.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:



ØΆμεση επαναφορά του συναδέλφου στην εργασία του και πρόσληψη με βάση την σύμβαση εργασίας .Καταβολή όλων των δεδουλευμένων όπως και των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.



ØΕφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε όλους τους εργαζόμενους στο κατάστημα και σε όλο το κλάδο.



Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και την νεολαία σε:



·Αποκλεισμό του καταστήματος:



Πέμπτη 22/4και Παρασκευή 23/4 ώρα 21:00



Σάββατο 24/4 και Κυριακή 25/4ώρα14:00



Με προσυγκεντρώσεις στη Δ. Γούναρη και Μητροπόλεως γωνία



·Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας την Τρίτη4Μάη,ώρα: 11πμ, (Προξ. Κορομηλά)



ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/_kataggelia.doc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου