Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «BANQUET»

Τα γεγονότα…




Με το που ενημερωθήκαμε για την απόλυση του συναδέλφου Βαγγέλη Κιτσώνη και για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στο restaurant Banquet όπως είχε καταγγείλει ο συνάδελφος-σερβιτόρος, ο όποιος διώχθηκε από την εργασία του για συνδικαλιστικούς λόγους, σωματεία, εργαζόμενοι και νεολαίοι συστήσαμε επιτροπή αλληλεγγύης και αποφασίσαμε τον αποκλεισμό του εστιατορίου Banquet από την Πέμπτη 22/4.Την πρώτη ημέρα ο αποκλεισμός του εστιατορίου ήταν επιτυχημένος και είχε μια πρωτοφανή αποδοχή και συμπαράσταση από τους περαστικούς, από τους εργαζόμενους στο κατάστημα, ακόμη και από πελάτες του καταστήματος. Αποτέλεσμα ήταν την Παρασκευή 23/4 το πρωί ο εργοδότης να ζητήσει συνάντηση με τον συνάδελφο Βαγγέλη Κιτσώνη, με μέλη του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές επιχειρήσεις και εκπρόσωπο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Στην συνάντηση τέθηκε ξεκάθαρα ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα δυο αιτήματα δηλαδή 1) να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία για όλους τους εργαζόμενους στο Banquet και 2)να επανέλθει στην εργασία του με πλήρη απασχόληση και δικαιώματα ο Βαγγέλης Κιτσώνης, οι κινητοποιήσεις- αποκλεισμοί δεν θα σταματήσουν και θα κλιμακωθούν. Ο εργοδότης απάντησε ότι συμφωνεί καταρχήν με όλα, εκτός από την επαναφορά στην εργασία του συγκεκριμένου συναδέλφου αλλά ότι θα το συζητήσει με τους άλλους μετόχους και θα ζητήσει νέα συνάντηση μέχρι το απόγευμα.



Έτσι με κάλεσμα της επιτροπής αλληλεγγύης, μελών του συνδικάτου επισιτισμού και σωματείων της πόλης η διαδήλωση 1000 εργαζομένων και νεολαίων που έγινε την ίδια μέρα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ, κατέληξε στο restaurant Banquet. Ο εργοδότης ζήτησε νέα συνάντηση εντός του καταστήματος. Στη διαπραγμάτευση ο εργοδότης υπέγραψε το παρακάτω συμφωνητικό ενώπιων του συναδέλφου, μελών του συνδικάτου επισιτισμού, συνδικαλιστών από σωματεία που συμμετέχουν στην επιτροπή αλληλεγγύης και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.







Το Συμφωνητικό όπως τέθηκε στην εργοδοσία προς υπογραφή.



1) Nα επαναφέρουμε στην εργασία του τον σερβιτόρο Βαγγέλη Κιτσώνη με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και σύμβαση αορίστου χρόνου και να ικανοποιήσουμε τις νόμιμες απαιτήσεις του όπως τις έχει διατυπώσει στην καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ.



2) Να προσλάβουμε και να ασφαλίσουμε τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται με νόμιμη πρόσληψη, από την ημέρα που άρχισαν να εργάζονται στο κατάστημά μας.



3) Να καταβάλλουμε τα νόμιμα δεδουλευμένα (δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, υπερωρίες, κ.α.) σε όλους τους σερβιτόρους, μάγειρες, λαντζέρηδες, μπάρμαν, βοηθούς σερβιτόρους από την ημέρα που εργάστηκαν στο κατάστημά μας.



4) Τα φιλοδωρήματα θα συγκεντρώνονται και θα διανέμονται με ευθύνη των εργαζομένων.



5) Να παρέχουμε σίτιση στους εργαζόμενους όπως ορίζει η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.



6) Να τηρούμε απαρέγκλιτα την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επισιτισμού και την κείμενη εργατική νομοθεσία.







Η σημασία αυτής της πρώτης επιτυχίας



Σίγουρα η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί μια πρώτη νίκη του συναδέλφου και των εργαζομένων του καταστήματος απέναντι στην αλαζονεία, την ασυδοσία, τις απειλές και την τρομοκρατία του εργοδότη. Μια νίκη που πρέπει να ολοκληρώσουμε γιατί τίποτα δε μας διαβεβαιώνει ότι ο εργοδότης θα τηρήσει όσα έχει υπογράψει. Γι’ αυτό και η επιτροπή αλληλεγγύης θα διατηρηθεί έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αγωνιστικά στην πρώτη απόπειρα του εργοδότη να αναιρέσει αυτά που έχει υπογράψει.



Είναι μια νίκη όλων των εργαζομένων του κλάδου που εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο εφαρμογής των αντεργατικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, δίνοντας το δικαίωμα στην πλειοψηφία της εργοδοσίας να παραβιάζει κατάφωρα την εργατική νομοθεσία, την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, απειλώντας ακόμη και την ίδια τους την ζωή (υπόθεση Κάρμεν στην Αθήνα) .



Μέχρι στιγμής ο εργοδότης δεν έχει τηρήσει όσα υπόγραψε. Κάλεσε για εργασία τον συνάδελφο Βαγγέλη Κιτσώνη με σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης και όχι πλήρους. Δεν έχει καταβάλει το δώρο του Πάσχα, παρακρατεί τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων, αοριστολογεί περί ασφάλισης των εργαζομένων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.



Την Τετάρτη 28/4 στις 11.30 το πρωί υπάρχει τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας μεταξύ του συναδέλφου, του συνδικάτου επισιτισμού και του εργοδότη. Η αγωνιστική παρουσία μας είναι απαραίτητη για να καταδείξουμε ότι η υπόθεση δεν έκλεισε. Στην τριμερή συνάντηση θα γνωστοποιηθεί στον εργοδότη ότι εάν δεν εφαρμόσει άμεσα όσα υπόγραψε, οι κινητοποιήσεις-αποκλεισμοί θα συνεχιστούν. Καλούμε τα σωματεία της πόλης, τους φοιτητικούς συλλόγους, όλους τους εργαζόμενους και νέους να συμμετέχουν έμπρακτα στο δίκαιο αγώνα για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, την επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία του και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στο Banquet.















ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ



ΤΕΤΑΡΤΗ 28/4 - 11πμ,



ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



(ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ - ΚΤΙΡΙΟ ΕΔΟΘ)



ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ







Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ



ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ















ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΙΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «BANQUET»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου