Κάτω η χούντα του ΔΝΤ
Η περίοδος που άνοιξε, με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επιτήρηση και χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ αλλάζει άρδην τα δεδομένα, σε όλα τα επίπεδα, για τους εργαζόμενους, την νεολαία και ολόκληρη την κοινωνία συνολικά. Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση της κρίσης», δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που θα επακολουθήσουν. Στόχος τους είναι η κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (απελευθέρωση των απολύσεων, απόλυση του 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση των Σ.Σ.Ε., κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα κτλ.) μήπως και σώσουν τον σάπιο και χρεοκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό. Την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτή η εξέλιξη, επιτυγχάνεται μια πρώτη αλλά μεγάλης σημασίας νίκη.
Τα γεγονότα των κινητοποιήσεων…
Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλεισμούς του εστιατορίου Banquetαπό την Πέμπτη 22/4 για την απόλυση στου συναδέλφου Βαγγέλη Κιτσώνη και για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης, απευθύνθηκε στο Συνδικάτο για να στηρίξει τις κινητοποιήσεις, για να εισπράξει μόνο ένα ψήφισμα συμπαράστασης (το συνδικάτο ελέγχεται από το Π.Α.Μ.Ε.). Την πρώτη ημέρα ο αποκλεισμός του εστιατορίου ήταν επιτυχημένος και είχε μια πρωτοφανή αποδοχή και συμπαράσταση από τους περαστικούς, από τους εργαζόμενους στο κατάστημα, ακόμη και από πελάτες του καταστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν να ζητήσει ο εργοδότης συνάντηση, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) , την Παρασκευή 23/4, παρουσία και εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου. Στη διαπραγμάτευση ο συνάδελφος και τα μέλη της Αντεπίθεσης που είναι στο Δ.Σ. του Συνδικάτου έθεσαν τα εξής αιτήματα:
Το Συμφωνητικό όπως τέθηκε στην εργοδοσία προς υπογραφή.
«1) Nα επαναφέρουμε στην εργασία του τον σερβιτόρο Βαγγέλη Κιτσώνη με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και σύμβαση αορίστου χρόνου και να ικανοποιήσουμε τις νόμιμες απαιτήσεις του όπως τις έχει διατυπώσει στην καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ.
» 2) Να προσλάβουμε και να ασφαλίσουμε τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται με νόμιμη πρόσληψη, από την ημέρα που άρχισαν να εργάζονται στο κατάστημά μας.
» 3) Να καταβάλλουμε τα νόμιμα δεδουλευμένα (δώρο Χριστουγέννων, δώροΠάσχα, επίδομα αδείας, υπερωρίες, κ.α.) σε όλους τους σερβιτόρους, μάγειρες, λαντζέρηδες, μπάρμαν, βοηθούς σερβιτόρους από την ημέρα που εργάστηκαν στο κατάστημά μας.
» 4) Τα φιλοδωρήματα θα συγκεντρώνονται και θα διανέμονται με ευθύνη των εργαζομένων.
» 5) Να παρέχουμε σίτιση στους εργαζόμενους όπως ορίζει η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
» 6) Να τηρούμε απαρέγκλιτα την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επισιτισμού και την κείμενη εργατική νομοθεσία.»
Ο εργοδότης απάντησε ότι συμφωνεί καταρχήν με όλα, εκτός από την επαναφορά στην εργασία του συγκεκριμένου συναδέλφου και ότι βέβαια θα συζητήσει με τους άλλους μετόχους και θα ζητήσει νέα συνάντηση μέχρι το απόγευμα. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι ή θα τα δεχτεί όλα ή οι κινητοποιήσεις αποκλεισμού του καταστήματος θα συνεχιστούν απʼ αόριστον και θα κλιμακωθούν με την κατάληξη έξω από το κατάστημα ακόμη και πορειών.
Πράγματι με αφορμή την «επίσημη» προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ.καλέστηκε έκτακτη πορεία στις 23/4 από την Πρωτοβουλία Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Με πρόταση της Αντεπίθεσης Των Εργαζομένων όλοι οι διοργανωτές συμφώνησαν η πορεία να καταλήξει την ώρα του αποκλεισμού στο κατάστημα. Στο μεταξύ ο εργοδότης με τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε νέα συνάντηση, την ώρα που η πορεία κατευθυνόταν στο εστιατόριο, υποχωρώντας στην επαναφορά στην εργασία του συναδέλφου, αλλά όχι με πλήρη απασχόληση.
Όταν η πορεία έφτασε έξω από το κατάστημα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον εργαζόμενο, μέλος της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό που είναι στο Δ.Σ. του Συνδικάτου, μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Θ. και μέληΔ.Σ. άλλων σωματείων μπήκαν στο κατάστημα, όπου και ο εργοδότης υπέγραψε όλα τα αιτήματα. Επίσης του διαμηνύθηκε ότι οι κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί στο εστιατόριο θα συνεχιστούν, αν από τη Δευτέρα 26/4, δεν αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία στην πράξη. Με αυτή την έννοια η Επιτροπή Αλληλεγγύης συνεχίζει να λειτουργεί.
Η σημασία αυτής της πρώτης επιτυχίας
ØΑυτό αποτελεί μια νίκη του συναδέλφου και των εργαζομένων του καταστήματος απέναντι στην αλαζονεία, στην ασυδοσία, τις απειλές και την τρομοκρατία του εργοδότη. Μια νίκη που πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί με το να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην πρώτη απόπειρα των εργοδοτών να αναιρέσουν αυτά που έχουν υπογράψει.
ØΕίναι μια νίκη όλων των εργαζομένων του κλάδου που χτυπήθηκε άμεσα και άγρια, τα τελευταία 20 χρόνια, από τις νεοφιλελεύθερες-αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ανεξαιρέτως, δίνοντας το δικαίωμα στην πλειοψηφία της εργοδοσίας να παραβιάζει κάθε είδους εργατικής νομοθεσίας, αξιοπρέπειας των εργαζομένων, απειλώντας ακόμη και την ίδια τους την ζωή (υπόθεση Κάρμεν στην Αθήνα) .
ØΕίναι μια νίκη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και του ΔΝΤ μπορούν να ανατραπούν και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματά τους.
Πως και με ποια πολιτικήπρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα
α) Αποφασιστικότητα και αυτοθυσία: Πρέπει να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους άσχετα με το τι φαίνεται επιφανειακά στην συνείδηση τους (φόβος, αδυναμίες κτλ.). Η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που υπάρχει μπορεί να εκφραστεί. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Γι' αυτό λοιπόν τέρμα τα αστεία, τέρμα και οι αυταπάτες. Να σταματήσουμε την γκρίνια, την μουρμούρα, την ηττοπάθεια, την αναζήτηση ατομικών λύσεων, την αλληλοφαγωμάρα. Η οργή και η αγανάκτηση μας για να είναι αποτελεσματικές χρειάζεται οργάνωση των αγώνων μας. Έτσι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, αντιτάσσοντας μια εργατική αλληλεγγύη, συναδελφικότητα και αυτοθυσία απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία (απειλές, μπράβους κτλ.)
β) Αυτοοργάνωση: Σε κάθε χώρο δουλειάς να δημιουργήσουμε ομάδες αντίστασης και επιτροπές αγώνα, οπού στόχο θα έχουν, να βρεθούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας (από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο) και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Να ενισχύσουμε τα Σωματεία μας και να δημιουργήσουμε καινούρια εκεί που δεν υπάρχουν, αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι αυτή την υπόθεση, παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας.
γ) Ενότητα: Πρέπει να προωθούμε και να επιδιώκουμε την ενότητα των εργαζομένων μέσα στον χώρο δουλειάς, στον κάθε κλάδο εργασίας αλλά και συνολικά όλων των εργαζομένων, σαν απαραίτητο όρο για την έκβαση του αγώνα. Έτσι τα αιτήματα θα πρέπει να είναι ενοποιητικά και όπως τα αισθάνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, χωρίς να διαχωρίζουν και να διασπούν, ασυμβίβαστα απέναντι σε κάθε γραφειοκράτη και στην εργοδοσία.
δ) Μαζικός – ταξικός και ανυποχώρητος αγώνας: Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουμε, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς θέτοντας πάντα το δίλλημα: Ή τα κέρδη της εργοδοσίας ή τα δικαιώματά μας. Τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, τις απεργίες, τη συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις, τους αποκλεισμούς καταστημάτων (που θα πρέπει να συνοδεύονται με στάσεις εργασίας ή απεργία των ίδιων των εργαζομένων στο κατάστημα), τις καταλήψεις κτλ. Οι διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν πιο μαχητικές. Θα πρέπει επίσης να επιδιώκουμε την κινητοποίηση και την έμπρακτη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, των πελατών των καταστημάτων, ολόκληρης της κοινωνίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν, να ενισχύσουν, και να ενταχτούν, με όποιο τρόπο μπορούν, σε αυτή την προσπάθεια.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6982 268 508
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου