Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ "ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ"

Σαν σύγχρονα κοινωνικά βαμπίρ, που όσο περισσότερο αίμα (δηλαδή, εργατικά δικαιώματα) ρουφούν τόσο περισσότερο ζητούν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι αγορές, το ΔΝΤ και η «αντιπολίτευση» των ΝΔ-ΛΑΟΣ, η ΕΕ και η εργοδοσία, μοιάζουν να μη «χόρτασαν» από το Πρόγραμμα Σταθερότητας (της εκμετάλλευσης) και Ανάπτυξης (της κερδοφορίας των αφεντικών) και από το μεγαλύτερο αντεργατικό πακέτο της νεοελληνικής ιστορίας που ανακοινώθηκε στις 3 Μαρτίου. Κι ετοιμάζονται, αμέσως μετά το Πάσχα και με ορίζοντα τον «έλεγχο» του Μαΐου και το ορόσημο του καλοκαιριού, να εξαπολύσουν ένα νέο καταιγισμό αντιδραστικών νομοσχεδίων: φορολογικό, ασφαλιστικό, Καλλικράτης, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., κ.λπ.

Σαν άλλες Ιφιγένειες, καλούν τους εργαζόμενους –ιδιαίτερα τους νέους– για ακόμη μια φορά να θυσιάσουν όχι μόνο κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος αλλά και κάθε ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ζωή τους μπορεί να βελτιωθεί, επιβιώνοντας διαρκώς στο σκοτεινό τούνελ που χτίζουν η «εθνική προσπάθεια» να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να μειωθούν τα σπρεντς, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Αυτό ακριβώς μας λένε με το φορολογικό: ότι δηλαδή -πλάι στην άμεση εκμετάλλευσή μας στο χώρο δουλειάς- θα στήσουν έναν απίστευτα πιο αντεργατικό μηχανισμό έμμεσης εκμετάλλευσης, που θα ανακατενέμει τον κοινωνικό πλούτο που παράγουμε με τα χέρια και το μυαλό μας υπέρ των εργοδοτών και των τραπεζών, εντός και εκτός Ελλάδας.
Αυτό ακριβώς μας λένε με το ασφαλιστικό: ότι δηλαδή θα δουλεύουμε μέχρις εσχάτου γήρατος για να πάρουμε –αν το πάρουμε και όσοι το πάρουν– ένα επίδομα κηδείας αμφίβολου ύψους, την ίδια στιγμή που τα αποθεματικά και η περιουσία των ταμείων θα παραδίδονται στον τζόγο των αγορών και οι οφειλές των εργοδοτών θα «ρίχνονται στη θάλασσα» για να ξεχαστούν όταν πληρωθεί η πρώτη δόση τους.
Αυτό ακριβώς μας λένε με το εργασιακό και τη συζήτηση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που δεν ανοίγει: ότι το πλήγμα που κατάφεραν στους δημοσίους υπαλλήλους με την περικοπή των δώρων και των επιδομάτων, στον ιδιωτικό τομέα θα το πετύχουν πιο αθόρυβα αλλά εξίσου κυνικά, με τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, τη μείωση των ωρών εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών και τη «μισή δουλειά-μισή ζωή».
Οι «πάνω», λοιπόν, άνοιξαν πλέον όλα τους τα χαρτιά. Και το ερώτημα που κρίσιμα ορθώνεται μπροστά μας είναι τι κάνουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, η άλλη πλευρά της σελήνης, ο κόσμος πέρα από τα κέρδη και τα σπρεντς, την ΟΝΕ και το ΔΝΤ, το πολιτικό προσωπικό του κατεστημένου και τις αγορές.

Θα ανεχτούμε το αντεργατικό πογκρόμ, αυταπατώμενοι ότι υπάρχει ελπίδα να τη βολέψουμε ατομικά και να δούμε άσπρη μέρα όταν περάσει η μπόρα; Αλίμονο, η κυρίαρχη πολιτική δεν αφήνει την παραμικρή χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες.
Θα αρκεστούμε στην ψοφοδεή «αντίδραση» της ΓΣΕΕ, που κανέναν εργαζόμενο δεν πείθει ότι με αποσπασματικές απεργίες για την «τιμή των όπλων» και «πλάτες» στην κυβέρνηση και την εργοδοσία μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης αντίσταση – πολύ περισσότερο ανατροπή- της αντεργατικής λαίλαπας.
Ή θα οικοδομήσουμε «από τα κάτω», μέσα από συνελεύσεις, διαδικασίες βάσης και συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων ένα διαρκές ταξικό αντίπαλο δέος, μια πανίσχυρη και μάχιμη εργατική ενότητα που –ακριβώς επειδή θα βρει δρόμους να υπερβεί τον υποταγμένο-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ– θα καταφέρει να υψώσει τείχος υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης σε κάθε εργασιακό χώρο και συνολικά;
Ως σωματείο έχουμε διαλέξει τον τρίτο δρόμο. Σε αυτό το δρόμο καλούμαστε συλλογικά να αποφασίσουμε τα βήματα και τις ενέργειες, τα αιτήματα και τις σημαίες, τους συμμάχους και την αντίπερα όχθη.

Γενική Συνέλευση Τρίτη 13 Απριλίου, 8 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ




Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-3820537



sylyp_vivliou@yahoo.gr,
 http://www.bookworker.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου