Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Απεργία στην Εκδοτική Επιχείριση “Prosveta" Βελιγράδι

Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από τότε που μπήκαμε στην απεργία που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μας και η παραβίαση του 'συμβολαιου αγοράς και κοινωνικού προγράμματος. Η 'PE-Prosveta' ιδιωτικοποιήθηκε στις 25 Ιούνη του 2009. Το προσχέδιο του συμβολαίου, το οποίο γράφτηκε πριν την αγορά της επιχείρησης, διαφέρει ριζικά από το υπαρκτό συμβόλαιο. Σε αυτό το συμβόλαιο δόθηκαν στον αγοραστή πολλά προνόμια,που θα εξηγηθούν παρακάτω στο κείμενο.
Πρώτα,η ’’Prosveta’’ πουλήθηκε σε δημοπρασία για το ποσόν των 3.200.000.00 ευρώ. Το προσχέδιο του συμβολαίου προέβλεπε ότι όλο το ποσόν θα πληρωνόταν τη στιγμή της αγοράς, αλλά αυτό άλλαξε αργότερα, έτσι ώστε ο αγοραστής επετράπη να πληρώσει το 30% για τη στιγμή και τα υπόλοιπα διαιρέθηκαν σε 5 ίσες ετήσιες δόσεις. Επετράπη στον αγοραστή να πωλήσει μέχρι και 30% της ακίνητης περιουσίας, αν και ο νόμος της ιδιωτικοποίησής επιτρέπει μόνο 5%. Τα πρόστιμα της παραβίασης του 'Συμβολαιου Αγοράς και Κοινωνικού Προγράμματος είναι 50 μέχρι και 70 τα εκατό πιο χαμηλά από αυτές που προβλεπει (καθορίζει) ο νομός και το σχέδιο του συμβολαίου αγοράς.

Ο αγοραστής ήταν υποχρεωμένος, μέχρις τις 24 Δεκεμβρίου του 2009, να πληρώσει συνολικά 9 μηνιάτικους μισθούς, που είχαν μείνει απλήρωτοι, έξοδα μεταφοράς συνδικαλιστών, αποζημιώσεις απολύσεων , να λύσει εργατικές διαφωνίες κτλ. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία κατέβαλλε μονό 3 καθαρούς μηνιάτικους μισθούς χωρίς επιβολή φορου. Παίρνοντας υπόψιν τη φήμη του αγοραστή ως ενας ανεύθυνος άνθρωπος, τα συνδικάτα '’Ανεξαρτησια (Independence’) ,η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Σερβίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της "PE Prosveta’’ προκήρυξαν απεργία μέχρις ότου ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις.Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις κατάλληλες αρχές. Μιας και το κράτος υποστηρίζει τον Αγοραστή, κανείς δεν απάντησε στα γράμματα μας και της απαιτήσεις μας. Τα πάντα έμειναν στο πεδίο των υποσχέσεων. Κάπως καταφέραμε να φέρουμε την Υπηρεσία ιδιωτικοποιήσης να διεξάγει έρευνα-έλεγχο. Αυτό έγινε φέτος στις 2 Φεβρουάριου. Η έρευνα συμπέρανε ότι υπήρχαν παραβιάσεις του "Συμβολαίου Αγοράς" και του "Κοινωνικού Προγράμματος". Επίσης ανακαλύφθηκε ότι τα κέρδη του τελευταίου τρίμηνου του 2009 ήταν 63% χαμηλότερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Κανονικά , το συμβόλαιο θα διακοποταν εάν τα ποσοστά κερδών έπεφταν κατω από 40%. Αντι γιαυτό στον αγοραστή δόθηκε προθεσμία 30 ημερών (από 02/02 μέχρι 02/03). Δεν σεβάστηκε τη προθεσμία, και βραβεύτηκε με άλλες 60 μέρες. Πάλι δε μπόρεσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και για μια ακόμη φορα του δόθηκαν άλλες 30 μέρες. Αυτή τη φορα όμως δε μας έδωσαν πληροφορίες για το πότε θα εληγε αυτή η περίοδος.

Εάν προσθέσουμε την εσκεμμένη καθυστέρηση των αρχών και διάφορων ελέγχων, ο αγοραστής είχε σύνολό 7 μήνες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του,που στο τέλος δε το έκανε. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός με την υποστήριξη των αρχών, προσπαθεί να εξουδετερώσει την επιχείρηση και την εκδοτική της δραστηριότητα,η οποία έχει μια πλούσια και παλιά παράδοση.Η "PE Prosveta’’ αγοραστηκε από τον Dejan Pantovi, τον ιδιοκτήτη πολλών επιχειρήσεων που λειτουργούν στο χώρο των εκδόσεων. Για παράδειγμα τις ’’Media II’’, PE ’’Rad’’, ’’IPS’’ κτλ. Καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν μόνιμο προσωπικό, και είναι ο διευθυντής (μάνατζερ) όλων των επιχειρήσεων. Όλες οι επιχειρήσεις του έχουν χρεοκοπήσει με φραγή τραπεζικού λογαριασμού που φτάνει τα 1.300.000 ευρώ.Ο όρος του συμβολαίου 7.1.7 αναφέρει ότι ο Αγοραστής διαθέτει τα κονδύλια που χρειάζονται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό απεδιειχθη λάθος. Ο Dejan Pantovic άρχισε να ανταλλάσσει τα βιβλία που η ’’Prosveta’’εκδιδε με αυτά που πουλάνε τα βιβλιοπωλεία του ενώ πουλούσε την ακίνητη περιουσία της ’’Prosveta’’.Είμαστε υποχρεωμένοι να υποδείξουμε ότι η ακίνητη περιουσία της ’’Prosveta’’ έχει μεγάλη αξία αγοράς, λόγο της ελκυστικής τοποθεσίας της. Επίσης το ' Ταμείο ανάπτυξης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων,έδωσε στον αγοραστή δάνεια με χαμηλά επιτόκια, 167 εκατομμύρια Δηνάρια στη ’’Media II’’ και 67 εκατομμύρια για την "PE Rad". Σύνολο γύρω στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ποσό αρκετό για να πληρώσει για τις υποτροφίες 585 φοιτητών, η δυο γενιές μιας σχολής. Ο Πρόεδρος της επιτροπής της διοίκησης του 'Ταμειου Ανάπτυξης είναι ο Υπουργός της Οικονομίας Mladjan Dinkic. Σε μια περίσταση επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο ’’Geca Kon’’ όπου όλοι οι απεργοί μαζεύονται,και μας απειλούσε με απολύσεις και μηνύσεις.

Το να είμαστε σε απεργία όλους αυτούς τους μήνες δεν ήταν εύκολο για μας. Οι απεργιακοί νόμοι στη Σερβία είναι πολύ καταπιεστικοί και από την άλλη οι αρχές προστατεύουν τους αγοραστές. Από την αρχή της απεργίας,που ήταν στις 21 Ιανουαρίου, οι απεργοί δεν πήραν αποζημιώσεις εξόδων μεταφοράς, επιδόματα, πρόνοιες κτλ. όλα από τα οποία είναι θεσμοθετημένα στον απεργιακό νόμο. Συνδικαλιστικές πληρωμές δεν έχουν πληρωθεί για 15 μήνες. Απευθυνθήκαμε στις κατάλληλες αρχές, αλλά και πάλι, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Αυτή είναι η πρώτη μας απεργία στην ιστορία της επιχειρήσης μας, εδώ και εφτά δεκαετίες. Οι απεργοί είναι μαζεμένοι στο βιβλιοπωλείο ’’Geca Kon’’ το όποιο λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο εδώ και 110 χρόνια,και για αυτο το λόγο θεωρείται πολιτιστικό μνημείο. Επομένως επικοινωνήσαμε με τον Υπουργό Πολιτισμού, αλλά αρνήθηκε να μας δεχτεί, η να επισκεφτεί το βιβλιοπωλείο.Πέρα από αυτό το βιβλιοπωλείο, αλλά τρία είναι κλειστά.Ο μόνος που δουλεύει είναι ο χειριστής. Στην απεργία μπήκαν 62 εργαζόμενοι,και 16 συνεχίζουν να δουλεύουν. Κατά τη διάρκεια της απεργίας ελάχιστοι από εμάς βγηκαμε στη σύνταξη, και κάποιοι μεταφέρθηκαν στο "Γραφείο Εργασιας" μιας και είχαν δυο χρόνια μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 54 εργάτες σε απεργία. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών έχουμε μείνει χωρίς πληρωμές, και η αλληλεγγύη είναι πολύ χαμηλή,και μόνο οι συνάδελφοι από το συνδικάτο 'Ανεξαρτησια' έλαβαν βοήθεια από τους συνάδελφους στο Εθνικό Ράδιο και τηλεόραση. Αυτό ήταν γύρω στα 100 ευρώ ανα άτομο. Τα τηλεφωνα στα βιβλιοπωλεία και τα γραφεία μας είναι εκτός λειτουργίας λόγω των μη πληρωμένων λογαριασμών, και για ένα χρονικό διάστημα μείναμε χωρίς ηλεκτρικό για των ίδιο λόγο. Όλες οι χρεώσεις των τηλεφώνων, αφισοκολλήσεις κτλ είναι αφημένα στους δυο μας, συνδικαλιστές ηγέτες τις "PE Prosveta’’, και πρεπει να πληρωσουμε από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού του σπιτιού μας. Οι απεργοί τρώνε κουλούρια (bagles), και προσπαθούν να πάρουν μέσα μεταφοράς χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν, για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους. Πολλοί υπάλληλοι είναι άρρωστοι λόγο της ηλικίας τους, και δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα.Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Καταλαβαίνουμε πως ο σκοπός όλων αυτών των ταπεινώσεων είναι να να μας εξαντλήσουν, και να μας κάνουν να ληξουμε την απεργία. Μετά από όλο αυτό το καιρό σε απεργία δεν έχουμε κανένα σκοπό να υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε να παλέψουμε μέχρι οι απαιτήσεις μας να εκπληρωθούν, γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει μέλλον για την επιχείρηση μας, ούτε τελικά για εμάς, αν είμαστε αφημένοι στα χέρια τέτοιων ιδιοκτητων.

Mirjana NadinPrincipal confidant of the ’’Independance’’ Union for PE ’’Prosveta’’Contact: 064/2955990Ljubica Stjepanovic MuhicIndependant Sidycate Union of Serbia, leader for PE ’’Prosveta’’Contact: 064/3741915; email: tjoffy@nadlanu.comΑπεργιακες απαιτησεις1) Να πληρωθουν οι εργαζομενοι.2) Υπακοη στο 'Κοινωνικο προγραμμα'

1 σχόλιο:

  1. βγηκε κανένα ψήφισμα αλληλεγγύης από σωματεία κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή