Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσια συγκρούστηκαν με τους μπάτσους στο Μπαγκλαντές

19 Ιουνίου 2010 – Χιλιάδες εργάτες στην υφαντουργία συγκρούστηκαν με τους μπάτσους πετώντας πέτρες έξω από την πρωτεύουσα Ντάκα του Μπαγκλαντές. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στους δρόμους και έξω από τα εργοστάσια σε μια βιομηχανική περιοχή. Απαιτούν καλύτερους μισθούς.




Οι μπάτσοι έριξαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να ελέγξουν την κατάσταση. Ως το βράδυ τα πράγματα ηρέμησαν.

Περίπου 50 εργοστάσια στην περιοχή έχουν κλείσει γιατί οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται επιθέσεις από εξοργισμένους εργάτες.



Η διαδήλωση άρχισε όταν 7000 εργαζόμενοι άφησαν τη δουλειά και έκαναν πορεία. Μερικές χιλιάδες ακόμα ενώθηκαν από διπλανά εργοστάσια.



Πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και 40 μπάτσοι.



Οι εργάτες απαιτούν αύξηση στους μηνιαίους μισθούς, από 2000 τάκας (29 δολάρια) σε 5000 τάκας (73 δολάρια).



Η υφαντουργία, που απασχολεί περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους του Μπαγκλαντές, είναι απ’ τους κυριότερους τομείς της οικονομίας, έχει χτυπηθεί από τη λεγόμενη κρίση. Οι εργάτες έχουν σε μια σειρά από βίαιες κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν καλύτερους μισθούς.



Το Μπαγκλαντές εξάγει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε ρούχα κτλ. Αυτά εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πολλές γνωστές φίρμες όπως Nike, Adidas, Gap και πολλές άλλες βασίζονται στην εκμετάλλευση και εξαθλίωση χιλιάδων εργατών.



Πόση ευχαρίστηση και αλαζονεία μπορεί να νιώθουν μερικοί/ές γιάπηδες στη Δύση, όταν φορούν τα μοδάτα και στιλάτα πουκαμισάκια που είναι βαμμένα με το αίμα χιλιάδων εργατών;



Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ στο:
http://anarchypress.wordpress.com/2010/07/01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου