Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Παναμάς: Μεγάλη απεργία των εργατών στις φυτείες μπανάνας

                                      
Με μια πρώτη σημαντική νίκη κλείνει τον κύκλο της η μεγάλη απεργία χιλιάδων εργατών στις φυτείες μπανάνας στο δυτικό Παναμά, ύστερα από σκληρό και αποφασιστικό αγώνα δέκα ημερών. Η απεργία ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου από τους 5.000 εργάτες της Bocas Fruit Company, γιατί έμειναν απλήρωτοι δύο βδομάδες, και ενισχύθηκε με τη συμμετοχή 3.000 περίπου ακόμη εργατών στις φυτείες μπανάνας της επαρχίας Bocas del Toro, που διεκδικούσαν αύξηση των αποδοχών τους και κατάργηση του διαβόητου «Νόμου 30».




Ο νόμος αυτός, που υπογράφτηκε στο τέλος Ιουνίου από τον πρόεδρο του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι, μεταξύ άλλων, περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και επιτρέπει στις εταιρίες να διακόπτουν τα συμβόλαια των εργατών που απεργούν και να προσλαμβάνει αντικαταστάτες τους.



Οι απεργοί κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους και στις 8 Ιουλίου έπεσε νεκρός ο πρώτος απεργός από τα πυρά της αστυνομίας, που επιχείρησε να απομακρύνει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει με κορμούς δέντρων και φλεγόμενα λάστιχα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης Changuinola. Οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν μια τράπεζα και λεηλάτησαν μερικές επιχειρήσεις και το ίδιο βράδυ επιβλήθηκε από την κυβέρνηση απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία επεκτάθηκε και την επόμενη νύχτα.



Οι συγκρούσεις απεργών και αστυνομίας επαναλήφθηκαν και την επόμενη μέρα, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν ξανά να διαλύσουν τα οδοφράγματα, με αποτέλεμα να χάσει τη ζωή του από τα πυρά της αστυνομίας και δεύτερος απεργός και να συλληφθούν τουλάχιστον 80 απεργοί, ενώ οι διαδηλωτές συνέλαβαν ως ομήρους 4 αστυνομικούς. Επίσης, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 120 απεργοί, από τους οποίους 35 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης του Παναμά, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους.



Τελικά, ο αποφασιστικός και παρατεταμένος απεργιακός αγώνας των εργατών στις φυτείες μπανάνας της επαρχίας Bocas del Toro ανάγκασε την κυβέρνηση του Παναμά να υποχωρήσει. Υστερα από διαπραγματεύσεις δύο ημερών, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης των εργατών μπανάνας και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Παναμά κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του νόμου. Είναι μια πρώτη σημαντική νίκη των εργατών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από την προσπάθεια ενεργοποίησης του νόμου, όταν κρίνει ότι οι συνθήκες την ευνοούν και αν το εργατικό κίνημα το επιτρέψει.


πηγη: http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=3488&cat_id=20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου