Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Georges Fontenis: "Έφυγε" μια φυσιογνωμία του διεθνούς ελευθεριακού κομμουνισμού

Μία από τις τελευταίες προσωπικότητες του αναρχικού κινήματος από τις δεκαετίες 1940 και 1950, ο Georges Fontenis μας άφησε με το θάνατό του στην Tours στις 9 Αυγούστου 2010, σε ηλικία 90 χρόνων. --- Θα παραμείνει στη μνήμη του εργατικού κινήματος ως ένας ακούραστος μαχητής για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, ένας υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, ένας συνδικαλιστής με την E'cole E'mancipe'e, ως μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Μάη του 1968 στην Tours και ως ένας από τους πυλώνες του Κινήματος Ελεύθερης Σκέψης, ιδίως στον τομέα Indre-et-Loire της ομοσπονδίας Libre-Pense'e. --- Μέχρι το τέλος του ήταν επίσης μέλος της Alternative Libertaire.




Γεννημένος το 1920 σε μια μικρή εργατική οικογένεια στο παρισινό προάστιο Lilas, ο Georges Fontenis έγινε δραστήριος αναρχικός αγωνιστής, ως αποτέλεσμα του κινήματος του Ιούνη του 1936 και του γενικότερου ενθουσιασμού για την Ισπανική Επανάσταση. Έγινε μέλος της παράνομης CGT στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής,. Νεαρός δάσκαλος στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, μετά την απελευθέρωση, καθώς και ένας από τους πιο ειλικρινείς μαχητές της Fe'de'ration Anarchiste (FA -- Ομοσπονδία Αναρχικών). Το 1946 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης και έγινε πόλος αντίστασης στην ηγεμονία του σταλινισμού στο εργατικό κίνημα της εποχής.



Το διάστημα 1946-1950, ο Georges Fontenis, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στους εξόριστους στη Γαλλία Ισπανούς της CNT-FAI, ήταν ένας από τους υποστηρικτές της γαλλικής CNT (CNT-F), μιας εναλλακτικής λύσης στη σταλινοποιημένη CGT(Σ.Σ:αναφερεται στην Γαλλικη CGT) και την ατλαντική CGT-FO. Μετά την κατάρρευση της CNT-F το 1950, εντάχθηκε στην Federation de l'e'ducation nationale (FEN -- Ομοσπονδία Εθνικής Εκπαίδευσης) και έδρασε στους κόλπους της επαναστατικής συνδικαλιστικής τάσης της, της E'cole E'mancipe'e.



Ο Georges Fontenis έμελλε να γίνει ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές στους αγώνες που επηρέασαν την αναρχική οργάνωση στο διάστημα 1951-1953 που οδήγησαν στη μετονομασία της FA σε Fe'de'ration Communiste Libertaire (FCL -- Κομμουνιστική Ελευθεριακή Ομοσπονδία). Αυτό θα του προσδώσει μια άσχημη φήμη. Εξήγησε αργότερα τα πάντα στα απομνημονεύματά του, που πρωτοεκδόθηκαν το 1990. Επανακυκλοφορημένα το 2008 από την Alternative Libertaire, με τίτλο «Changer Le Monde" ("Η αλλαγή του κόσμου"), τα απομνημονεύματα αυτά αποτελούν ζωτική πηγή πληροφοριών για τους ιστορικούς του αναρχισμού, αλλά και μια πολιτική εκτίμηση των γεγονότων και των αγώνων αυτής της περιόδου, που δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από την αυτοκριτική.



Με το ξέσπασμα της εξέγερσης του Toussaint Rouge το στην Αλγερία το 1954, η FCL αφιερώθηκε στη στήριξη του κινήματος της ανεξαρτησίας, ο Georges Fontenis μαζί με τους συντρόφους του δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα των «αγγελιοφόρων-μεταφορέων». Αλλά δεν ήταν οι μυστικές αυτές ενέργειες ο λόγος για τη διάλυση της FCL από τις δυνάμεις καταστολής, ήταν αντίθετα η ανοιχτή προπαγάνδα της. Ο ίδιος συνελήφθη για ανάκριση από τις μυστικές υπηρεσίες (DST), μετά από αρκετούς μήνες στην παρανομία, περνώντας ένα χρόνο σχεδόν στη φυλακή και τελικά του απαγορεύτηκε η διδασκαλία στα σχολεία της περιφέρειας του Παρισιού. Η περίοδος αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ, που κυκλοφόρησε το 2001, με τον τίτλο "Une resistance oublie'e (1954-1957), des libertaires dans la guerre d'Alge'rie" ("Μια ξεχασμένη αντίσταση 1954-1957: ελευθεριακοί στον αλγερινό πόλεμο").



Μετά την απελευθέρωσή του, ο Fontenis μετακινήθηκε προς την περιοχή Tours, απʼ όπου δεν έμελλε να φύγει ποτέ. Η FCL καταστράφηκε, αλλά ο ίδιος συνέχισε παρ' όλα αυτά τη δραστηριοποίησή του στο δίκτυο υποστήριξης για την ανεξαρτησία της Αλγερίας.



Καλέστηκε και πάλι να διαδραματίσει ρόλο την περίοδο Μάη-Ιούνη του 1968, ως ένας από τους ηγέτες της Tours Comite' d' Action Re'volutionnaire (Επιτροπή Επαναστατικής Δράσης της Tours). Στον απόηχο των γεγονότων, προσπάθησε να συγκροτήσει το Mouvement Communiste Libertaire (MCL - Ελευθεριακό Κομμουνιστικό Κίνημα), που είχε και έντονες συμβουλιακές τάσεις, αλλά ανεπιτυχώς. Το 1980, εντάχθηκε στην Union des Τravailleurs Communistes Libertaires (UTCL -- Ένωση Κομμουνιστών Ελευθεριακών Εργατών), διάδοχος της οποίας είναι η Alternative Libertaire.



Η ζωή του Georges Fontenis συνδέθηκε επί δεκαετίες με το εργατικό κίνημα και το ελευθεριακό του ρεύμα. Μοιράστηκε την πρόοδό του, τις οπισθοδρομήσεις και τους παθιασμένους αγώνες. Ως πολιτικός ακτιβιστής, θα μπορούσε να αντλήσει διδάγματα από τις αποτυχίες του χωρίς να υποχωρεί στην όποια αποθάρρυνση. Αλλά η πορεία του Georges Fontenis ήταν επίσης ένα προσωπικό ταξίδι, που διαμορφώθηκε από τον αναρχισμό, που ήθελε να τον μετατρέψει με έναν βαθύ τρόπο. Για το σκοπό αυτό επικρίθηκε έντονα από ορισμένους, εντούτοις όμως υπήρξε από άλλους στη Γαλλία και αλλού σημείο αναφοράς. Αλλά αποτελεί η εκτίμησή του αυτή ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο θα πρέπει είτε να ενστερνιστούμε είτε να εγκαταλείψουμε; Καθόλου. Αλλά η Alternative Libertaire, αλλά και το Διεθνές Ελευθεριακό Κομμουνιστικό κίνημα ξέρουν πολύ καλά τι χρωστάμε σʼ αυτόν, και αυτός είναι ο λόγος που τιμούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει περάσει πλέον στην Ιστορία.



Οι ακτιβιστές που εργάστηκαν μαζί του στους αγώνες του θα διατηρήσουν καιρό στη μνήμη τους αυτόν τον ζεστό και πρόσχαρο σύντροφο με το χάρισμα του χιούμορ και τη μεγάλη διορατικότητα. Και αυτή ήταν η εικόνα που μας άφησε στο ντοκιμαντέρ που έγινε γιʼ αυτόν το 2008, με τίτλο "Georges Fontenis, parcours Libertaire».



Η Alternative Libertaire στέλνει την αλληλεγγύη της στη σύζυγό του, Marie-Louise και την οικογένειά της αυτήν την οδυνηρή στιγμή. Η μηνιαία «Alternative Libertaire» θα αφιερώσει μια ειδική έκδοση για την George Fontenis τον Σεπτέμβριο. Σκεφτόμαστε, επίσης, να οργανώσουμε μια δημόσια εκδήλωση στη μνήμη του, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα στην Tours.



Alternative Libertaire







* Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση "Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης"



Σύνδεσμος: http://www.alternativelibertaire.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου