Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

νεο επικινδυνο οπλο καταστολης και ελεγχου στο οπλοστασιο της ελ.ας


Αργά, μυστικά, αλλά σταθερά το οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. ανανεώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια με νέα επικίνδυνα όπλα ελέγχου και καταστολής.


Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο όπλο βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόκειται για το όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ Τazer Μ-26.



Η Ελληνική Αστυνομία τα προμηθεύτηκε - για τις μοναδες ΕΚΑΜ- λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε... " μικρό αριθμό." και κατανεμήθηκαν καταλλήλως προκειμένου να χρησιμοποιηθούν υποθετικα

σε.... "εξαιρετικές περιπτώσεις".

Υπενθυμιζεται οτι τεηζερ χρησιμοποιηθηκαν μεταξυ αλλων απο τους Ισραηλινους στρατιωτες στην επιθεση στο στολο της ελευθεριας που κατευθυνοταν στην Γαζα.





--------------------------------------------------------------------------------------



Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας τα όπλα τύπου «taser» ευθύνονται για τους θανάτους 350 ανθρώπων, καταγεγραμμένους από τον Ιούνιο του 2001, δεδομένου ότι το όπλο προκαλεί ηλεκτροσόκ 50.000 βολτ, και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο παγκοσμίως για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.



Καμία αναφορά όμως δεν γίνεται στην απάντηση για το ότι στα τέλη του 2007, η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια έκρινε ότι η χρήση του Taser αποτελεί "μορφή βασανιστηρίων".



Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων του Taser μόνο για τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2008 από τη Διεθνή Αμνηστία με τίτλο "USA: Λιγότερο από θανατηφόρο;" και μιλά για 334 άτομα που έχασαν τη ζωή τους μετά από το ηλεκτροσόκ που δέχθηκαν από το όπλο αυτό από το 2001 έως τον Αύγουστο του 2008, ενώ υπάρχει ακόμα και ιστοσελίδα ( http://politics.healthdiaries.com/list-of-taser-deaths-over-the-past-two-months.html) με λίστα θανάτων από Taser, σε Καναδά και Η.Π.Α. για τον Οκτώβρη- Νοέμβρη 2007.







Η ιστορία του Taser







Το πρώτο όπλο “αναισθητοποίησης” εφευρέθηκε το 1974 από τον επιστήμονα της NASA, Jack Cover ο οποίος το ονόμασε TASER, ή αλλιώς " το τυφέκιο Thomas A. Swift Electric", όνομα εμπνευσμένο από ένα σίριαλ της εποχής.



Το όπλο αυτό χρησιμοποιούσε πυρίτιδα και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Οινοπνεύματος, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων των ΗΠΑ ταξινόμησε τα Tasers ως πυροβόλα όπλα που πρέπει να δηλώνονται. Όταν τα Tasers “ανακατασκευάστηκαν” για να λειτουργούν με ένα προωθητή αζώτου και όχι με πυρίτιδα, το όπλο έπαψε να ταξινομείται ως πυροβόλο και άνοιξε ο δρόμος για μια πιο ευρεία χρήση του.



Οι πρώτοι που εισήγαγαν στο οπλοστάσιό τους το Τaser ήταν το Τμήμα του Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες αλλά δεν ακολούθησαν άλλα τμήματα. Μετά από μια ακόμα “βελτίωση” το 2000, το Τaser Μ-26 που μπορούσε να ακινητοποιήσει και τους πιο “σκληρούς” αντιπάλους με μια δόση 50.000 βόλτ, αποτέλεσε το νέο δημοφιλές και μη-θανατηφόρο όπλο στα οπλοστάσια της αστυνομίας των Η.Π.Α.



Σήμερα, περισσότεροι από 9.500 φορείς δικαιοσύνης, σωφρονιστικά ιδρύματα και στρατιωτικοί φορείς σε 43 χώρες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό Taser.



Όταν χτυπά ο ηλεκτρισμός..



Τα όπλα αυτά λειτουργούν με την διάδοση ενός ηλεκτρικού φορτίου με υψηλή τάσης και χαμηλής συχνότητας, το οποίο επηρρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις μυών, καθιστώντας το άτομο ανίκανο προσωρινά να κινηθεί ή ακόμα και να μιλήσει.



Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στις περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις ο θάνατος επήλθε από "καρδιο-αναπνευστική ανακοπή" έπειτα από μια "κατάσταση ηρεμίας". Τέτοιου είδους θάνατοι έχουν αποδωθεί σε "ντελίριο", όρος που περιλαμβάνει την επιθετική συμπεριφορά, τον γρήγορο καρδιακό παλμό και επιβαρρυντικούς παράγοντες σχετιζόμενους με ψυχική νόσο, φάρμακα ή ναρκωτικά. Ωστόσο τουλάχιστον 40 απόλυτα υγιή άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το Τaser.





συνδεσμοι: http://eimastepantoy.blogspot.com/2010_08_01_archive.html#2569743873771435
                 
                   http://indy.gr/other-press/teizer-ena-mi-thanatiforo-oplo-poy-skotοnei

                   http://www.youtube.com/watch?v=SaiWCS10C5s(βιντεο με χρηση τειζερ)

                   http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=443590

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου