Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Γενικεύεται η απεργία στην Ν.Αφρική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν

Ανθρακωρύχοι στη Νότια Αφρική σκοπεύουν να ενταχθούν στην μαζική απεργία στο δημόσιο τομέα που έχει ήδη παραλύσει την χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.




Η Εθνική Ένωση Mineworkers δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχουν στη δημόσια απεργία την επόμενη εβδομάδα, εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των απεργών που θέλουν περισσότερα χρήματα.



"Είμαστε οργισμένοι. Κάποιοι έχουν την δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα σχολεία του εξωτερικού, αδιαφορώντας για την ποιότητα των εδώ σχολείων Τα παιδιά μας έχουν μετατραπεί σε παιδιά του δρόμου", η ένωση ανέφερε σε δήλωση της. "Το NUM υποστηρίζει πλήρως τις κινητοποιήσεις στο δημόσιο τομέα και στην απεργία την Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα θα διασφαλίσουμε ότι κάθε εξορυκτική επιχείρηση, κάθε εργοτάξιο και κάθε εργαζόμενος του τομέα της ενέργειας από κοινού με το δημόσιο τομέα θα συμμετάσχει στην απεργία με διάφορες μορφές."



Βιομηχανική αναταραχή έπληξε τη Νότια Αφρική αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όμως με την εντυπωσιακή συμμετοχή των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα έχουν διακοπεί οι υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και σε σχολεία και νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν αυξήσεις των μισθών πάνω από οκτώ τοις εκατό και 1.000 ραντ επιδόματα κατοικίας ως μέρος των διεκδικήσεών τους. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει επτά τοις εκατό αύξηση αμοιβών και 630 ραντ για τη στέγαση.



Αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων και έβαλε στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές σε δεκάδες νοσοκομεία για την προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας.



Η Νότια Αφρική έχει πληγεί σκληρά από την παγκόσμια ύφεση, χάνοντας 900.000 θέσεις εργασίας το περασμένο έτος ανεβάζοντας την κορυφή της ήδη υψηλής ανεργίας.



Της Νότιας Αφρικής τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι θα μειώσουν τους δεσμούς τους με το κυβερνών κόμμα, και θα σχεδιάσουν τη διεύρυνση της απεργίας εντός του εθνικού δημόσιου τομέα , εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η παρουσία των εργατικών συνδικάτων ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και του Jacob Zuma, πρόεδρου της χώρας, βοηθώντας τον να κερδίσει τις τελευταίες εκλογές.



Οι τελευταίες δηλώσεις από τους ηγέτες της ένωσης ήταν από τα ισχυρότερα σήματα μέχρι σήμερα ότι η οργανωμένη εργασία μπορεί και είναι έτοιμη να κόψει, ή να αλλάξει, τη σχέση της με το ANC που το στήριξε, στον αγώνα για τον τερματισμό του απαρτχάιντ.









Κινητοποιήσεις των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Πρετόρια που είναι η πρωτεύουσα, το Κέιπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουργκ, Limpopo, KwaZulu-Natal και τη βορειοδυτική επαρχία, μεταξύ άλλων.

http://libcom.org/news/miners-join-south-african-public-sector-strike-27082010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου