Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

ΚΑΟΥΦΜΑΝ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία Κάουφμαν έχει ξεκινήσει ένα «κρυφτούλι» απέναντι στους εργαζόμενους προκειμένου να απαλλαγεί από τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντί τους. Το παιχνίδι αυτό ξεκίνησε με καθυστερήσεις πληρωμών, απειλές για την «επιβίωση» της επιχείρησης, την οικονομική κρίση, επαπειλούμενες μετακινήσεις εργαζομένων σε «συνεργαζόμενη εταιρεία» χωρίς καμιά διασφάλιση των θέσεων και όρων εργασίας και άλλα.Μια επιχείρηση που όλοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια αποτελούσε το μεγαλύτερο όνομα στην αγορά του γαλλικού βιβλίου. Και τι ποιο εύκολο για τους εργοδότες να ρίξουν τις ευθύνες της δικής τους κακοδιαχείρησης στις πλάτες των εργαζομένων.Δεν τους ήταν όμως τόσο εύκολο. Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν δυναμικά. Όταν ζητήθηκε προφορικά σε κάποιους εργαζομένους να δουλέψουν σε άλλη εταιρεία που συνεργαζόταν με τον Κάουφμαν χωρίς να πουν λέξη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η αντίδρασή τους ήταν άμεση. Ενημέρωσαν το σύλλογο, και δικηγόρο προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα της διασφάλισης της δουλειάς τους. Το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και οι συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι σταμάτησαν. Καμία μετακίνηση δεν έγινε.Εν τω μεταξύ οι μεθοδεύσεις της επιχείρησης για την πλέον ανώδυνη αποχώρησή της συνεχιζόταν. Το Μάιο του 2009 η εταιρεία ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Κι εκεί παρά το κλίμα φόβου που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στη δουλειά οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι άρχισαν να συσπειρώνονται και να ενημερώνονται για την διασφάλιση των θέσεων όπως ορίζεται στο άρθρο 101 του Πτωχευτικού κώδικα.. Η κατάσταση άρχισε να συζητιέται ανοιχτά, κυκλοφόρησε ενημερωτικό κείμενο στον κλάδο, και άρχισε σιγά -σιγά να σπάει η τρομοκρατία και οι φήμες που δίνουν και παίρνουν. Κατέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας μαζί με το σύλλογο και έκαναν την εταιρεία να δεσμευτεί για τη διατήρηση του εργασιακού τους καθεστώτος.Φτάνοντας στο σήμερα, οι εργοδότες προσπαθώντας να διασπάσουν τους εργαζομένους έκαναν μια σειρά μετακινήσεων συναδέλφων σε άλλα καταστήματα από αυτά που δούλευαν ως τώρα. Τους ενοχλούσε που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους συλλογικά, και τα οποία για μήνες τώρα παίρνουν με καθυστερήσεις και απειλές ότι θα κάθε φορά θα είναι η τελευταία.Τα περιθώρια όμως για απειλές και καθυστερήσεις πληρωμών έχουν ξεπεραστεί. Για αυτό οι συνάδελφοι αποφάσισαν να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Κανένας εργαζόμενος δεν μοιράστηκε τα κέρδη τους, κανένας δεν θα πληρώσει με το μισθό του την δική τους κακοδιαχείριση!Ο Κάουφμαν θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε εκδότης ή βιβλιοπώλης που προσπαθεί να την κάνει από την πίσω πόρτα. Η αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Κάουφμαν είναι το όπλο μας απέναντι στην αυθαιρεσία τους!ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

..................................................................................ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14/3Στο πλαίσιο του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/3 Μαρτίου σύσκεψη στα γραφεία των σωματείων (Ανδρέα Λόντου 6).Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν είτε με αποφάσεις είτε ως παρατηρητές εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από τα σωματεία:

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου – Αττικής,

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ),

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών,

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης»,

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»,

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενών»,

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου,

Σωματείο Ψυκτικών,

Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας,

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας,

ΕΛΜΕ Πειραιά,

Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής,

Συνέλευση Ιατρών ΨΝΑ,

Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά,

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής,

Σωματείο Εργαζομένων Τηλεφωνικών Κέντρων ΟΤΕ,

ΣΕΙΙΝΑΠ,

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ Αττικής – Στερεάς – Νήσων,

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων,

Σωματείο Εργαζομένων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»,

Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων(ΣΒΕΟΔ).Κοινή εκτίμηση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί, να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η προσπάθεια συντονισμού των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας. Βασικές πλευρές αυτού του συντονισμού είναι ανάγκη να είναι:· Η πάλη για τη συνολική ανατροπή του αντιλαϊκού «Προγράμματος Σταθερότητας».· Η ανυπακοή απέναντι στις επιταγές της ΟΝΕ, της ΕΕ, του ΔΝΤ.· Η προσπάθεια για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα, με πανεργατικές και κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, συλλαλητήρια, μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης.· Η κριτική στάση απέναντι στην κατεύθυνση και την πρακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τη σκοπιά της αναγκαίας αγωνιστικής ταξικής ενότητας των ίδιων των εργαζομένων και της κινηματικής απάντησης στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.Σε αυτό το πλαίσιο η σύσκεψη προτείνει προς τα σωματεία:· -Τη μαζική συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, με κοινό μπλοκ, στο συλλαλητήριο την Τρίτη 16/3, στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια.· -Τη στήριξη των κινητοποιήσεων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη ΔΕΗ, αλλά και σε όποιο άλλο κλάδο κινητοποιηθεί.· -Την πραγματοποίηση την Κυριακή 21 Μάρτη 11.00 στο ΕΜΠ, Συνέλευσης Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες από όλη την Ελλάδα, από όλες τις πρωτοβουλίες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων που σήμερα ξεδιπλώνονται. Θέματα αυτής της Συνέλευσης χρειάζεται να είναι η συζήτηση των βημάτων κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, η καλύτερη οργάνωση του συντονισμού των σωματείων και η διαμόρφωση κοινού διεκδικητικού πλαισίου απέναντι στην επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, να υπάρξει ενημέρωση και επικοινωνία με όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και με αντίστοιχες πρωτοβουλίες συντονισμού, έτσι ώστε να υπάρξει η πιο μαζική παρουσία και στη συνέλευση αλλά και συνολικά στο συντονισμό.Τέλος, η σύσκεψη, προτείνει προς τα σωματεία να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες που να αναδεικνύουν το ζήτημα της απρόκλητης αστυνομικής επίθεσης στο μπλοκ των σωματείων στην πανεργατική απεργία στις 11/3, που κατά δήλωση της αστυνομίας έγινε «για να περάσει πρώτα το πανό της ΓΣΕΕ». Να μην αφήσουμε να περάσει αναπάντητη μια τέτοια επίθεση στα σωματεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου