Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΡΕΣΤΟΡΑΝ BANQUET ΜΑΣ ΔEΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ… Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ BANQUET - ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ


ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ – ΠΕΤΥΧΕ. Μετά από 6 μήνες, οι εργαζόμενοι του Βanquet, οι συνάδελφοι και οι συναγωνιστές της Επιτροπής Αλληλεγγύης, που συμπαραστάθηκαν σε αυτό τον αγώνα, δικαιωθήκαμε. Αναγκάσαμε τη σκληρή εργοδοσία του Βanquet (εκπρόσωπο σε αυτόν τον αγώνα όλων των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου του επισιτισμού) σε υποχώρηση.



Αυτή η εργοδοσία μπήκε στο πνεύμα της εποχής του ΔΝΤ κάνοντας σαφές το μήνυμα, ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Έτσι, απέλυσε με εξώδικο τον συνάδελφο - σερβιτόρο Β. Κιτσώνη, γιατί ζήτησε να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα (σʼ αυτόν και στους συναδέλφους του και να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία) και δήλωνε πως τον προσέλαβε για λόγους φιλανθρωπίας. Έκλεισε το κατάστημα από τις 15 Μάη ως τις 20 Αύγουστου, εκβιάζοντας οικονομικά τους εργαζόμενους, για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις – παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων και της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Χρησιμοποίησε τα πολιτικά της μέσα για να πάει το θέμα στη Βουλή και τα ΜΜΕ προς όφελος της. Απειλούσε τους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους αγωνιστές, ενώ έφτασε και στο σημείο να χτυπήσει 3 μέλη της Επιτροπής που έκαναν αφισοκόλληση σε κοντινή περιοχή.



Έστησε μια βιομηχανία ψευδομηνύσεων και ασφαλιστικών μέτρων εναντίων των συναδέλφων του Βanquet της Αντεπίθεσης και της Επιτροπής Αλληλεγγύης, χρησιμοποιώντας την ασφάλεια και την αστυνομία, έτσι ώστε να συλλάβει και να ποινικοποιήσει τον αγώνα μας. Αρνούνταν ότι χρωστούσε οτιδήποτε στους εργαζόμενους, που αγωνίζονταν και διεκδικούσαν, ενώ χρησιμοποίησε τους υπόλοιπους εργαζόμενους του καταστήματος για να διαιρέσει – υποσκάψει τον αγώνα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι χρησιμοποίησε ακόμα και τη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού, που ανήκει στο ΠΑΜΕ – ΚΚΕ, η συμπεριφορά των οποίων ήταν απαράδεκτη, αντισυναδελφική, ουσιαστικά εργοδοτική, αφού συνομιλούσαν με την εργοδοσία και τους ρουφιάνιους – τσιράκια των εργοδοτών πίσω από την πλάτη των αγωνιστών εργαζομένων.



Απέναντι σε όλα τα παραπάνω δεν τρομοκρατηθήκαμε, δεν υποχωρήσαμε και φτάσαμε αυτόν τον αγώνα μέχρι την νίκη, «κάνοντας σαφές στον εργοδότη ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Έναν αγώνα που τα χαρακτηριστικά του τον κάνουν παραδειγματικό. Δηλαδή η ενότητα και η αποφασιστικότητα, η αλληλεγγύη (με την συγκρότηση και την καθοριστική σημασία της Επιτροπής Αλληλεγγύης) την οποία έδειξαν οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι συναγωνιστές, η σύγκρουση με την σκληρή εργοδοσία και η διάρκεια αυτού του αγώνα.



Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι κέρδισαν:



«Η εργοδοσία αποδέχεται την επαναπρόσληψη 7 εργαζομένων πλην του Β. Κιτσώνη (οι 7 εργαζόμενοι δήλωσαν πως δεν θέλουν να γυρίσουν στην εργασία τους)



Στον Β. Κιτσώνη θα δοθεί ασφάλιση ώστε να συμπληρώσει ένσημα για ταμείο ανεργίας.



Για οφειλές δεδουλευμένων θα καταβληθούν 55,000 ευρώ. Έχουν ήδη εισπράξει και αλλά 16,970.



Ως αποζημίωση, για τις ασφαλιστικές εισφορές 3 μηνών της αναστολής λειτουργίας συμφωνήθηκε για 1 συνάδελφο να υπογράφει σύμβαση και για τους άλλους 6 να δοθεί το πόσο των 7,800 ευρώ



Καταβολή 295 ένσημα σε 3 συναδέλφους για παρελθόντα έτη».



1,2,3, ΠΟΛΛΑ BANQUET…



Ο ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,



ΣΤΗΝ τρομοκρατία και αυθαιρεσία ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ



1. Ο αγώνας στο ρεστοράν Banquet παρακίνησε τους εργαζόμενους στο καφέ - μπαρ Καφεναί να διεκδικήσουν την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και των επιδομάτων, που παράνομα ο εργοδότης δεν κατέβαλλε για χρόνια, βάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράφουν (με απειλή την απόλυση) ότι τα έχουν πάρει και παράλληλα να διεκδικήσουν καλύτερες συμβάσεις εργασίας και ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων εργαζομένων. Ο αγώνας αυτός ήταν νικηφόρος, αφού οι εργαζόμενοι πήραν όλα τα δεδουλευμένα (περίπου 40.000 ευρώ) και υπογράψανε νέες συμβάσεις.



2. Στο εστιατόριο Βarθelonica, οι εργαζόμενοι πέρασαν σε αυτοδιαχείριση του καταστήματος, για περίπου δύο μήνες, κόντρα και ενάντια στην θέληση του εργοδότη να κλείσει το κατάστημα και να τους απολύσει, σώζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας τους και δείχνοντας τον δρόμο για το πώς απαντάμε στις απολύσεις και στο κλείσιμο των μαγαζιών.



3. Μια ακόμη νίκη σημειώθηκε στο καφέ - εστιατόριο Εμιγκρέ, όπου με μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, πάρθηκαν πίσω 2 απολύσεις συναδέλφων, ενώ υπογράφτηκαν καινούριες συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με την πραγματική εργασία που δούλευαν οι συνάδελφοι. Παράλληλα οι συνάδελφοι διεκδίκησαν και πήραν παλαιότερα δεδουλευμένα (περίπου 20.000 ευρώ υπογράφοντας ιδιωτικά συμφωνητικά με την εργοδοσία).



ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε - ΔΝΤ



Ο κλάδος του επισιτισμού εδώ και πολλά χρόνια είναι το πειραματόζωο σε όλα τα αντεργατικά μετρά που έχουν πάρει οι Κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εργοδότες κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει το 70%, τα ελαστικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα ανύπαρκτα επιδόματα και δώρα έχουν γίνει καθεστώς. Υπάρχει πλήρη παραβιάσει της εργατικής νομοθεσίας μιας και οι έλεγχοι του Ι.Κ.Α και της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ανύπαρκτοι και πλέον δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία αφού η Κυβέρνηση τους έχει δώσει εντολές να υπερασπίζουν την «επιχειρηματικότητα» παρά τους εργαζόμενους.



Συνάδελφοι, με τα νέα μετρά όπως καταγράφονται στο Μνημόνιο, η κατάσταση για εμάς θα γίνει ακόμη πιο τραγική. Το ΔΝΤ δεν ήρθε να μας σώσει, αλλά να μας γυρίσει στον μεσαίωνα για να διασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών προς τις ξένες και ελληνικές τράπεζες, επιχειρήσεις και εργοδότες. Έτσι η εργατική νομοθεσία όπως την ξέραμε, η οποία ήταν κατακτήσεις των εργαζομένων μετά από σκληρούς αγώνες, δεν θα υπάρχει πια αν τους αφήσουμε.



Στο Μνημόνιο προβλέπονται τα εξής:



Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους από ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη (κάτω από των φόβο της ανεργίας)



Μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και κατάργηση του ταμείου ανεργίας



Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των ωραρίων και κατάργηση υπερωριών.



Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και μεγάλη μειώσει των συντάξεων στα 350 ευρώ.



ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ, ΤΑΞΙΚΟΥΣ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ



ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ



Συνάδελφοι - ισσες



Με τι θυσίες που μας ζητούν να κάνουμε δεν σημαίνει ότι θα βγούμε από την κρίση αλλά θα δουλεύουμε μονό για να ταΐζουμε τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους. Αυτή η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν είναι αναστρέψιμη ούτε διαχειρήσιμη όπως μας λένε για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Όλα αυτά έχουν σαν στόχο την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων μας και ουσιαστικά την μετατροπή μας από εργαζόμενους σε δουλοπάροικους.



Στην εποχή που μπήκαμε, οι αγώνες των εργαζομένων τόσο στον επισιτισμό όσο και συνολικά, θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δηλαδή θα αφορούν την ίδια μας την επιβίωση. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας.



Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας με μαχητικές μορφές πάλης, πηγαίνοντας τους χωρίς συμβιβασμούς μέχρι τέλους.



Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, δημιουργώντας σε κάθε χώρο δουλειάς τις δικές μας αυτοοργανωμένες μορφές αγώνα (απεργιακές φρουρές, επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης). Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουμε τη διάρκεια και την μορφή των κινητοποιήσεών μας καθώς και τα αιτήματά μας που θα πρέπει να είναι ενωτικά, ενάντια σε κάθε διάσπαση και κατακερματισμό που προωθεί τόσο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ όσο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.



Να ενισχύσουμε - ανασυγκροτήσουμε το Σωματείο μας αναλαμβάνοντας εμείς οι ίδιοι αυτή την υπόθεση, παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας.



Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό, όπου έδωσε όλες τις δυνάμεις της για να οργανωθούν και να πετύχουν όλοι οι παραπάνω αγώνες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν, να ενισχύσουν και να ενταχτούν, με όποιο τρόπο μπορούν, σε αυτή την προσπάθεια.



ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



5ΝΘΗΜΕΡΟ,7ΩΡΟ, 35ΩΡΟ – 1400 ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΕ – ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ



ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ


http://antepithesistonepisitismo.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου